Arcibiskup Müller: Zjavenie má interpretovať pápež, nie médiá

Vatikán 19. októbra (TK KBS/RV CZ) - Dnešnému človeku chýbajú perspektívy, pretože z jeho horizontu zmizol Boh. Žije v krátkodobých riešeniach, hoci sa sám presviedča o ich nedostatočnosti, uviedol arcibiskup Gerhard Müller, prefekt Kongregácie pre náuky viery.

mullerĽudia môžu tvrdiť, že Boh zomrel, ale či chceme alebo nie, On existuje a zjavil sa človeku, zdôraznil arcibiskup Müller, keď vysvetľoval, prečo Benedikt XVI. postavil do centra svojho pontifikátu otázku Boha a nutnosť návratu k teocentrizmu v Cirkvi. 

K svojej novej funkcii niekdajší regensburgský biskup podotkol, že poslanie autenticky interpretovať Zjavenie bolo zverené Cirkvi, pápežovi a biskupom, ktorí sú s ním v jednote. Nemôžu si ho osobovať žiadne iné cirkevné skupiny, ako napríklad združenie amerických rehoľníčiek, ktoré už od roku 1977 požaduje kňazstvo žien. Arcibiskup Müller pripomína, že v skutočnosti ide o otázku dogmatickú. V spore medzi týmito rehoľníčkami a Kongregáciou pre náuku viery ide o to, kto je Zjavený a jeho zásadným prvkom, hovorí prefekt kongregácie pre taliansky denník Il Foglio.

Arcibiskup Müller tiež varuje pred prenášaním cirkevných sporov do médií. Mediálny tlak nepomáha riešeniu problémov. Ako príklad menoval hnutie Wir sind Kirche, ktoré môže počítať s podporou tlače. Vďaka tomu sa vždy dostanú do uší protesty proti celibátu a zamlčuje sa skutočnosť, že jeho význam potvrdil II. vatikánsky koncil. Podobne je tomu s prijímaním pre rozvedených. Do centra úvah sa stavia ich situácia a zabúda sa, že dnes je potrebné dbať predovšetkým o stálosť rodín a nie ešte viac uľahčovať ich rozpad.

Podľa nemeckého arcibiskupa Cirkev utrpela v poslednej dobe veľa krívd zo strany médií. Mediálny hon na kňaza v súvislosti s mravnostnými škandálmi bol nespravodlivý. Napriek preukázateľným faktom sa v ňom podsúvalo, že kňazstvo nahráva pedofílii. V skutočnosti ide o obecný problém našej doby, ktorý sa týka celej spoločnosti. Napríklad v Nemecku bolo v tomto roku zaznamenaných okolo 20-tisíc prípadov pedofílie, ani jediný sa však netýkal duchovnej osoby, uviedol prefekt Kongregácie pre náuku viery.

Priznáva, že tiež kresťania majú samozrejme svoje limity a dopúšťajú sa chýb. Nikto však nemôže poprieť, že srdce Cirkvi bije pre človeka, uviedol arcibiskup Müller. 

Zdroj: RV CZ

foto: http://sancrucensis.wordpress.com