"Kultúra života - kultúra pre život" na konferencii v Bratislave

V Bratislave sa dnes konala jedna z najväčších medzinárodných konferencií o kultúre života - kultúre pre život v histórii Slovenska.

V Bratislave sa dnes konala jedna z najväčších medzinárodných konferencií o kultúre života - kultúre pre život v histórii Slovenska. Vystúpili na nej desiatky odborníkov z viacerých krajín venujúcich sa podpore a ochrane života od počatia po prirodzenú smrť, predstavitelia spoločenského, akademického a náboženského života. Jedným z kľúčových hostí bol predseda Pápežskej rady pre rodinu arcibiskup Mons. Vincenzo Paglia. Na konferencii vystúpil i sekretár Pápežskej rady pre pastoráciu zdravotníkov Mons. Jean-Marie Musivi Mupendawatu a ďalší rečníci.

Konferencia je veľkou príležitosťou pripomenúť si mnohé dobré aktivity, ktoré sa za dvadsať rokov v oblasti šírenia kultúry života uskutočnili, povedal spišský biskup Mons. Štefan Sečka. Upozornil však aj na ťažkosti, ktorým čelia dnešné slovenské rodiny. "Ešte nikdy nebolo toľko rozvodov, ešte nikdy sa nerodilo toľko nemanželských detí, ešte nikdy sa na Slovensku nepoužívalo toľko antikoncepcie a ešte nikdy nebolo toľko skrytých abortov ako v týchto rokoch," povedal predseda Subkomisie pre bioetiku Teologickej komisie Konferencie biskupov Slovenska (KBS). 

Táto "kultúra smrti" sa podľa neho nezmení zo dňa na deň na kultúru života. Tá sa dá rozvíjať iba vtedy, ak budeme podporovať život v celej jeho šírke. Aktívne tento názor podporil i arcibiskup Paglia, ktorý vo svojom vystúpení varoval pred individualistickou a materialistickou mentalitou dnešných ľudí. Sympózium označil za "mimoriadnu príležitosť" ukázať "krásu a silu evanjelia života". "Ak sa evanjelium života nestane životom, tak soľ, ktorá ostane v soľničke, je vlastne zbytočná. Našou veľkou úlohou je trošku ochutiť ten život, ktorý prežívame," povedal arcibiskup Paglia na brífingu novinárom. 

Biskup Sečka tiež pripomenul, že podujatie sa koná pri príležitosti 20. výročia druhého svetového kongresu za život v Bratislave a 15. výročia okrúhleho stola o demografickej situácii v SR. Sumarizuje aj dianie v oblasti kultúry života na Slovensku v uplynulých 20 rokoch. Rečníci zo Slovenska i zahraničia charakterizovali hlavné problémy a ich riešenia v oblastiach, ako napríklad demografický vývoj, dnešná rodina a manželstvo či eutanázia. Nevyhli sa ani vybraným témam o bioetike, agende "sexuálneho a reprodukčného zdravia" či "sexuálnej výchove". 

"Hlavným magnetom tejto konferencie je jej ucelenosť, pretože dramaturgia bola poskladaná tak, aby návštevník dostal ucelený obraz o aktivite v pro-life hnutí za posledných 20 rokov na Slovensku. Počas jedného dňa môže byť človek obohatený o veľké množstvo informácií," povedal Marek Michalčík, podpredseda občianskeho združenia Fórum života, ktoré konferenciu spoluorganizuje s KBS a organizáciami venujúcimi sa podpore a ochrane života. Množstvo zaujímavých aktivít, ktoré sa týkajú podpory a ochrany života, spomenul napríklad Marijo Živkovič z Chorvátska. 

Vyše stovka účastníkov konferencie sa tiež zapojila do neformálnych diskusií o možnostiach spolupráce v prospech kultúry života na Slovensku, ale aj v európskom a globálnom kontexte. Poukázali tiež na potrebu presadenia systémových riešení v prospech kultúry života na Slovensku. Ide napríklad o potrebu prijať komplexný Národný program na ochranu a rozvoj rodiny. Aktivity a propagačné materiály na jej ochranu a podporu priblížili viaceré mimovládne organizácie. Nechýbali tiež umelecké diela, ktoré predstavili myšlienku ochrany života od počatia po prirodzenú smrť. 

Organizátori konferenciu pripravili v spolupráci s Ústavom zdravotníckej etiky Fakulty ošetrovateľstva a zdravotníckych odborných štúdií Slovenskej zdravotníckej univerzity, ktorý slávi 20. výročie svojho založenia. V jej úvode pozdravil účastníkov aj apoštolský nuncius na Slovensku Mario Giordana, vedecký sekretár konferencie Jozef Glasa a vedúci Kancelárie prezidenta SR Milan Čič. Zúčastnili sa na nej aj poslanci Európskeho parlamentu Anna Záborská a Miroslav Mikolášik, ktorý spolu s arcibiskupom Pagliom a predsedom KBS Mons. Stanislavom Zvolenský nad ňou prevzali i záštitu. Súčasťou programu je i večerná svätá omša a koncert "Za život - Pro life".


Zdroj: TK KBS, ml; ml