Múzeum zločinov a obetí komunizmu od víkendu funguje skúšobne

Múzeum zločinov a obetí komunizmu funguje od uplynulého víkendu v skúšobnej prevádzke v Bratislave. Otvorili ho aktivisti z občianskeho združenia (OZ) Nenápadní hrdinovia v spolupráci s Konfederáciou politických väzňov Slovenska (KPVS).

Múzeum zločinov a obetí komunizmu funguje od uplynulého víkendu v skúšobnej prevádzke v Bratislave. Otvorili ho aktivisti z občianskeho združenia (OZ) Nenápadní hrdinovia v spolupráci s Konfederáciou politických väzňov Slovenska (KPVS). Priestory pre múzeum poskytla Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety za symbolické euro na päť rokov. Na otvorení predstavili aj novú stránku pripravovanej inštitúcie www.muzeumkomunizmu.sk. Slávnostné otvorenie MZOK pripravujú na 25. marec, kedy si pripomenieme 25. výročie Sviečkovej manifestácie. 

„Neskôr by v ňom mohli návštevníci nájsť aj exponáty z iných totalitných režimov, napríklad z Rwandy či Kambodže," uviedol rektor vysokej školy Vladimír Krčméry. V týchto krajinách pôsobia slovenskí misionári a a tie zažili krvavé udalosti v mene ideológie. Hlavnou myšlienkou múzea je poukázať na životné príbehy bývalých politických väzňov. Podľa predsedu OZ Nenápadní hrdinovia Františka Neupauera je hlavným cieľom zdokumentovať životné osudy 70-tisíc ľudí, ktorých prenasledovala komunistická štátna moc. Pomáha im v tom aj študentský projekt Nenápadní hrdinovia. „Za štyri roky sa do projektu zapojilo 174 študentov, ktorí zaznamenali 72 príbehov politických väzňov," povedal Neupauer. 

S myšlienkou vzniku Múzea zločinov komunizmu prišlo ešte v roku 2010 Fórum kresťanských inštitúcii (FKI), ktoré spustilo na internete petíciu za jeho vznik. Túto výzvu podporilo niekoľko tisíc ľudí. Následne sa myšlienky ujala vláda Ivety Radičovej, ktorá poverila Ministerstvo kultúry SR v spolupráci s Ústavom pamäti národa vypracovať ideový základ múzea. Po predčasných voľbách však súčasné vedenie rezortu kultúry upustilo od príprav Múzea komunizmu. Argumentovalo nedostatkom finančných prostriedkov. Po zastavení príprav múzea ministerstvom kultúry sa príprav múzea ujali členovia OZ Nenápadní hrdinovia. 

TK KBS informoval Ján Kušnirík