Benedikt XVI. je už na sieti Twitter

Pri príležitosti sviatku Panny Márie Guadalupskej, ktorý si pripomenieme v stredu 12. decembra, si Benedikt XVI. otvorí účet na sociálnej sieti Twitter.

Pri príležitosti sviatku Panny Márie Guadalupskej, ktorý si pripomenieme v stredu 12. decembra, si Benedikt XVI. otvorí účet na sociálnej sieti Twitter. Prítomnosti Svätého Otca vo svete sociálnych médií sa venovala pondelková tlačová konferencia predsedu Pápežskej rady pre spoločensko-komunikačné prostriedky Mons. Claudia Maria Celliho a zástupcov vatikánskych médií. Spolupracovníci Benedikta XVI. budú najskôr editovať krátke správy, teda tweety, každú stredu po generálnej audiencii. Neskôr by mohli byť jeho posolstvá ešte častejšie. 

Témou prvého tweetu bude viera. Ďalšie tweety budú odpoveďami na otázky, ktoré je možné položiť do 12. decembra v nižšie uvedených jazkoch na adresu #askpontifex. Účet Benedikta XVI. nesie názov: @pontifex. Tweety budú publikované v anglickom jazyku a v týchto ďalších jazykoch: španielčine @pontifex_es, taliančine @pontifex_it, portugalčine @pontifex_pt, nemčine @pontifex_de, poľštine @pontifex_pl, arabčine @pontifex_ar a francúzštine @pontifex_fr. Tlačové stredisko Svätej stolice nevylúčilo neskôr ďalšie jazykové verzie. 

Podľa Mons. Claudia Maria Celliho sa práve v tomto kroku opäť ukázala „silná túžba pápeža vstúpiť do rozhovoru s mužmi a ženami dneška a stretnúť sa s nimi tam, kde sa práve nachádzajú“. Mnohých novinárov zaujímalo, či bude Svätému Otcovi stačiť 140 znakov, ktoré Twitter ponúka. Podľa predsedu dikastéria však Benedikt XVI. niekoľkokrát dokázal, že aj „krátkymi správami možno pestovať hlbokú spiritualitu“, ako je tomu aj v biblických veršoch. Pápežove tweety tak nazval „iskrami pravdy“. Prvé z nich budú odpoveďou na otázky adresované pápežovi v súvislosti so životom viery. Snahou tejto aktivity je vytvoriť dialóg s pápežom na ústrednú tému tohto Roku viery. 

Greg Burke, poradca vatikánskeho štátneho sekretariátu pre komunikáciu, poznamenal, že všetky tweety budú obsahovať skutočné pápežova slová. Na otázku, prečo Benedikt XVI. uprednostnil Twitter pred inými sociálnymi sieťami, ako napríklad Facebook, odpovedal, že pri výbere rozhodlo predovšetkým jednoduchšie spravovanie a rýchlejšie prenášanie správ. 

Benedikt XVI. v minulosti viackrát upozornil na možnosť nových komunikačných technológií, avšak i na ich riziká. Najmä mládež opakovane vyzval k "evanjelizácii digitálneho kontinentu". Vo svojom vlaňajšom posolstve k Svetovému dňu spoločensko-komunikačných prostriedkov píše: "Dôležité je stále si pripomínať, že virtuálny kontakt nemôže a nesmie nahradiť priamy ľudský kontakt vo všetkých rovinách nášho života". Dnešný kresťan však nevyhnutné žije v digitálnej ére, pripúšťa Svätý Otec a dodáva: Mal by tak prispieť k tomu, aby nové spôsoby komunikácie neredukovali človeka na kategóriu, nemanipulovali s jeho emóciami a neumožnili tým schopnejším z nás monopolizovať mienku druhých. "Pravda evanjelia nesmie byť predmetom konzumu, povrchného využitia, ale je to dar, ktorý vyžaduje slobodnú odpoveď. Táto pravda, i keď je hlásaná vo virtuálnom priestore sietí, vždy vyžaduje vtelenie do reálneho sveta vo vzťahu s konkrétnymi tvárami bratov a sestier, s ktorými zdieľame každodenný život. Preto budú i naďalej základom pri odovzdávaní viery priamy medziľudské vzťahy!", uzatvára Svätý Otec. 

Zdroje: RV SK / RV CZ