K objektívnemu čítaniu posolstva Benedikta XVI.

K objektívnemu čítaniu posolstva Svätého Otca k Svetovému dňu mieru vyzýva hovorca Svätej stolice. P. Federico Lombardi reagoval na vlnu mediálnej kritiky, ktorá sa zdvihla v Taliansku na adresu Benedikta XVI.

K objektívnemu čítaniu posolstva Svätého Otca k Svetovému dňu mieru vyzýva hovorca Svätej stolice. P. Federico Lombardi reagoval na vlnu mediálnej kritiky, ktorá sa zdvihla v Taliansku na adresu Benedikta XVI. Týkala sa pasáží, v ktorých Svätý Otec pripomína prirodzený poriadok vo vzťahu k manželstvu, koncepcii ľudskej osoby a spoločnosti a starostlivosti o ľudských život. Hysterickým reakciám skupiniek homosexuálnych aktivistov poskytli médiá v Taliansku i niekoľko ďalších krajín neprimerane veľký priestor, hoci Cirkev vlastne nepovedala nič nové. 

"Neprekvapuje to. Ide však o reakciu dosť chaotickú a prehnanú, skôr hlasitú než premyslenú. Reakciu, ktorá akoby mala zastrašiť tých, ktorí by snáď chceli slobodne podporovať cirkevný pohľad vo verejnom priestore. Táto reakcia naviac zatemnila viaceré aspekty pápežského posolstva, ktoré sú veľmi aktuálne a prenikavé a mali by viesť k zamysleniu a patričnej reflexii. V dobe šíriacej sa nezamestnanosti sa jasné tvrdenie o práve na prácu, ktoré je podstatnou súčasťou ľudskej dôstojnosti, pôsobí ako poplašný signál. Vyžaduje hlbšiu reflexiu o "modeloch rozvoja", ktoré nás zaviedli do terajšej situácie nedostatku zásad bratstva, solidarity a nezištnosti. Práve tieto zásady totiž zaisťujú opravdu ľudský rozmer hospodárskeho, sociálneho i politického poriadku." P. Lombardi upozorňuje tiež na pápežovu pripomienku potravinovej krízy vo svete, ktorá je oveľa ťaživejšia než tá finančná, na čo sa zabúda. Príliš veľa ľudí umiera hladom, na čo Cirkev už takmer pol storočia bezvýsledne upozorňuje. Posolstvo Benedikta XVI. k Svetovému dňu mieru hovorí o "naliehavých a zásadných veciach súčasného ľudstva" - končí svoj komentár P. Lombardi.


zdroj: tkkbs.sk