Svätý Otec pred Raduj sa, nebies Kráľovná: Prijmime Kristovo víťazstvo

Okolo 40-tisíc ľudí prišlo dnes na Námestie sv. Petra, aby si vypočulo slová Františka pred mariánskou modlitbou Raduj sa, nebies Kráľovná. Svätý Otec presne na poludnie oslovil veriacich zo známeho okna na poslednom poschodí Apoštolského paláca.

Okolo 40-tisíc ľudí prišlo dnes na Námestie sv. Petra, aby si vypočulo slová Františka pred mariánskou modlitbou Raduj sa, nebies Kráľovná. Svätý Otec presne na poludnie oslovil veriacich zo známeho okna na poslednom poschodí Apoštolského paláca: 

„Drahí bratia a sestry, dobrý deň a všetkým vám prajem požehnanú Veľkú noc! 

Ďakujem, že ste prišli v takom veľkom počte aj dnes spoločne zdieľať veľkonočnú radosť, ústredné tajomstvo našej viery. Kiežby sa sila Kristovho vzkriesenia dotkla každého človeka – osobitne trpiacich –, a všetkých situácií, ktoré si vyžadujú viac dôvery a nádeje. 

Kristus zvíťazil nad zlom v plnosti a definitívnym spôsobom, ale od nás a od ľudí každej doby sa žiada prijať toto víťazstvo do nášho života a konkrétnych situácií dejín a spoločnosti. Preto považujem za dôležité zdôrazniť to, čo si v dnešnej liturgii žiadame od Boha: «Všemohúci Bože, ty zveľaďuješ svoju Cirkev stále novým potomstvom; pomáhaj všetkým kresťanom, aby dôsledne plnili záväzky krstu, ktorý s vierou prijali» (Modlitba dňa Veľkonočného pondelka). 

Skutočne, krst, ktorý z nás robí Božie deti a Eucharistia, ktorá nás zjednocuje s Kristom, sa musia oživiť, teda musia sa premeniť na postoje, konkrétne konanie, gestá a rozhodnutia. Milosť obsiahnutá vo veľkonočných sviatostiach je obrovským potenciálom pre obnovenie osobného a rodinného života a spoločenských vzťahov. Všetko však prechádza cez ľudské srdce. Ak sa nechám zasiahnuť milosťou vzkrieseného Krista, ak jej dovolím, aby zmenila ten aspekt, ktorý vo mne nie je dobrý a môže škodiť mne samému i iným, dovolím Kristovmu víťazstvu, aby sa v mojom živote upevnilo a rozšírilo svoje spásne pôsobenie. Toto je sila milosti! Bez milosti nemôžeme nič urobiť. Bez milosti nemôžeme nič urobiť! Prostredníctvom milosti krstu a Eucharistie sa môžem stať nástrojom Božieho milosrdenstva, toho nádherného Božieho milosrdenstva. 

Prejavovať vo svojom živote sviatosť, ktorú sme dostali: Toto je, drahí bratia a sestry, našou každodennou úlohou, a povedal by som, že aj našou každodennou radosťou! Radosťou z toho, že sa cítime nástrojmi Kristovej milosti ako ratolesti na viniči, ktorým je on sám, oživovaní miazgou jeho Ducha! 

Modlime sa spoločne v mene umučeného a vzkrieseného Pána, a na príhovor Najsvätejšej Panny Márie, aby Veľkonočné tajomstvo mohlo pôsobiť v hĺbke nášho vnútra a tohto nášho času, aby nenávisť prenechala miesto láske, klamstvo pravde, pomsta odpusteniu a smútok radosti."

Po hlavnom príhovore, modlitbe a požehnaní, Svätý Otec stretnutie s veriacimi uzavrel pozdravom v taliančine: 

"S veľkou radosťou pozdravujem všetkých vás, drahí pútnici, ktorí ste prišli z rozličných kontinentov, aby ste sa zúčastnili na tejto chvíli spoločnej modlitby.

Každému želám pokojné prežitie Veľkonočného pondelka, v ktorom znovu zaznieva radostné ohlasovanie Veľkej noci: Kristus vstal z mŕtvych! Požehnanú Veľkú noc vám všetkým! A dobrú chuť k obedu."