Začalo skúmanie pre otvorenie kauzy blahorečenia G. Chestertona

Veľká Británia. Britský biskup Peter John Haworth Doyle vymenoval kňaza na skúmanie kauzy blahorečenia spisovateľa Gilberta Keitha Chestertona. Informáciu zverejnil Dale Ahlquist, prezident Americkej Chestertonovej spoločnosti.
Veľká Británia. Britský biskup Peter John Haworth Doyle vymenoval kňaza na skúmanie kauzy blahorečenia spisovateľa Gilberta Keitha Chestertona. Informáciu zverejnil Dale Ahlquist, prezident Americkej Chestertonovej spoločnosti.

Vo svojom príhovore pri otvorení 32. výročnej konferencie Americkej Chestertonovej spoločnosti, Ahlquist vyjadril svoju radosť a vďačnosť za túto iniciatívu, pretože je "v súlade s našou túžbou" po svätorečení Chestertona.

"Je to pre mňa veľké privilégium, že môže oznámiť túto správu," dodal, "aj preto, že dôvodom, ktorý motivoval Mons. Doyla zaoberať sa touto kauzou je, že keď kardinál Bergoglio pôsobil ako arcibiskup v Buenos Aires, vyjadril sa priaznivo voči jej otvoreniu".

Mons. Doyle je biskupom diecézy Northampton, ktorá je sufragánnou Westminsterskej arcidiecéze a jej súčasťou sú aj kniežatstvá Northamptonshire a Bedfordshire, a tiež kniežatstvo Buckinghamshire.

Gilbert Keith Chesterton (1874-1936) je jedným z najčastejšie citovaných anglických spisovateľov na svete. Veľmi známymi sú jeho knihy Ortodoxia, Večný Muž, Dobrodružstvo živého človeka, Svätý Tomáš Akvinský, Svätý František Assiský, ako aj séria rozprávaní "Otec Brown". Veľký význam mala predovšetkým jeho kniha "Moja viera", v ktorej opísal svoje obrátenie na katolícku vieru.

Existuje nemálo dôkazov o tom, že Chestertonove diela mali veľký vplyv na obrátenie viacerých ľudí a že pozitívne ovplyvnili mnohé významné osobnosti 20. storočia.

Britský spisovateľ a filológ Clive Staples Lewis napísal, že po tom, čo si prečítal Chestertonovu knihu Večný Muž (The Everlasting Man) "prvý raz objavil dejiny v kresťanskej forme, ktorá dávala zmysel".

Podľa Dale Ahlquista bol postoj Dorothy Day k ekonomike ovplyvnený modelom, ktorý vytvoril Chesterton, založeným na sociálnym učení Cirkvi (Dorothy Day bola americká novinárka, anarchistka a sociálna aktivistka, známa pre svoje kampane za sociálnu spravodlivosť ako aj obhajobou chudobných ľudí a ľudí žijúcich bez prístrešia. Obrátila sa na katolícku vieru v roku 1927).

Chesterton ovplyvnil aj Johna Ronalda Tolkiena, autora "Pána prsteňov" a ďalších "míľnikov" fantastického žánru akými boli "Hobit" či "Silmarillion". Bol zdrojom inšpirácie aj pre literáta, básnika, dramaturga a žurnalistu Maurice Baringa, historika Christophera Henry Dawsona a teológa Mons. Ronalda Knoxa, ako aj pre agnostických autorov, napríklad argentínskeho spisovateľa Jorge Luis Borgesa.

Nestačí byť len veľkým spisovateľom, aby sa človek stal svätým, niet však pochýb o tom, že Chestertom bol aj majstrom čností. Majstrovským bolo tiež jeho učenie v oblasti viery, obhajoba prirodzenej rodiny, obhajoba svätosti života a ekonomickej spravodlivosti.

Vo svete je známy svojou veľkou inteligenciou, pokorou a optimizmom, ktorý vychádzal z jeho obrátenia na katolícku vieru. Prezident Americkej Chestertonovej spoločnosti pripomenul aj vplyv, ktorý Chesterton mal na Božieho služobníka, amerického arcibiskupa Fultona Johna Sheena, jedného z najbrilantnejších kazateľov svojich čias. "Myslím, že Chesterton je svätcom našich našich dní a mohol by aj naďalej priťahovať mnoho ľudí do Katolíckej cirkvi", uzavrel Dale Ahlquist.