Za šírenie evanjelia pôjde iránsky kresťan na 10 rokov do väzenia

Iránec, ktorý konvertoval z islamu na kresťanskú vieru, bol odsúdený na desať rokov väzenia za "zločin proti bezpečnosti štátu".
Iránec, ktorý konvertoval z islamu na kresťanskú vieru, bol odsúdený na desať rokov väzenia za "zločin proti bezpečnosti štátu". Jeho vinou je, že rozširoval po krajine výtlačky evanjelia. Mohammad-Hadi Bordbar pochádzajúci z mesta Rasht a známy ako Mostafa bol obvinený a odsúdený za konšpiráciu. Podľa informácií agentúry Fides zo súdnych spisov vyplýva, že muž sa priznal, že "zanechal islam, aby mohol žiť kresťanskú vieru" a "keďže evanjelizáciu pokladá za svoju povinnosť, rozšíril medzi obyvateľmi Iránu 12 000 vreckových evanjelií.

Po tom, čo prijal krst, založil Mostafa "house church", spoločenstvo domácich bohoslužieb, ktorého súčasťou boli modlitbové stretnutia v jeho dome: takéto stretnutia sú však v Iráne považované za nelegálne. Mostafu zatkli v Teheráne 27. decembra 2012 po policajnom zásahu v jeho príbytku. Policajní agenti zatkli a niekoľko hodín vypočúvali všetkých, ktorí sa zúčastnili na stretnutí u Mostafu, teda približne 50 iránskych kresťanov. V Mostafovom obydlí polícia našla kresťanské materiály a publikácie - filmy, knihy, CD-čka a 6 000 výtlačkov evanjelia. 

Mostafa už bol zatknutý aj v roku 2009 - vtedy za svoje obrátenie na kresťanskú vieru: bol odsúdený za aspostázu, avšak následne oslobodený na kauciu. O ďalšom podobnom prípade informovala nedávano iránska kresťanská agentúra "Mohabat News": tribunál mesta Robat-Karim na juh od Teheránu odsúdil na rok väzenia a dva roku exilu ďalšieho mladého iránskeho kresťana "kvôli evanjelizovaniu a distribúcii Biblií", ktoré sú "v rozpore s režimom Iránskej islamskej republiky." V rozsudku označil sudca Ebrahima Firouziho "vinným z trestných činov organizovania modlitbových stretnutí a z rozširovania pochybností o islamských princípoch medzi mládežou". Mladíka zatkli v marci roku 2013. 

Ako pripomínajú mimovládne organizácie "Barnabas team" a "Christian Solidarity Worldwide", v posledných rokoch zvýšený záujem mladých Iráncov o prestup na kresťanskú vieru spôsobuje iránskym úradom vážne starosti. Mnoho kostolov jazyka Farsi zatvorilli - tak v Teheráne, ako aj v iných mestách - a tlak na kresťanov obrátených z islamu sa prudko zvýšil. Nový iránsky prezident Hassan Rouhani zatiaľ hovorí o možnej "reforme občianskych práv" a vyzýva islamských klerikov, aby "zastavili zasahovanie štátu do súkromného života ľudí". 

zdroj: tkkbs