Podporme kresťanov v Iraku

irakMohlo by sa zdať, že prenasledovanie kresťanov je záležitosťou prvých troch storočí. Opak je však pravdou. Dnes sme svedkami veľkého prenasledovania kresťanov v Iraku. Žiaľ, medzinárodné spoločenstvo prejavuje o ich osud len veľmi malý záujem.

Mohlo by sa zdať, že prenasledovanie kresťanov je záležitosťou prvých troch storočí. Opak je však pravdou. Dnes sme svedkami veľkého prenasledovania kresťanov v Iraku. Žiaľ, medzinárodné spoločenstvo prejavuje o ich osud len veľmi malý záujem.

V roku 2003, pred americkou inváziou, žilo v Iraku viac ako milión kresťanov. Okolo 600 tisíc ich žilo v Bagdade a 60 tisíc v Mosule. Dnes už v Mosule nie sú žiadni kresťania. Poslední odišli po tom, čo im dal Islamský štát Iraku a Sýrie dal na výber medzi konverziou na islam, platením kresťanskej dane, vyhnanstvom alebo smrťou. Stali sa utečencami, ktorí nemajú kam ísť. Tí, ktorí zostali a nesúhlasili s konverziou na islam, neboli schopní zaplatiť prehnane vysokú kresťanskú daň a preto boli zavraždení.

Po odchode amerických vojsk z Iraku boli reakcie medzinárodného spoločenstva na náboženské prenasledovanie veľmi slabé. Kým z Mosulu neodišiel posledný kresťan, OSN nevydalo žiadne vyjadrenie k tomu, čo sa deje. Až 20. júla 2014 konečne zaujalo stanovisko: „Generálny sekretár opakuje, že akýkoľvek útok na civilné obyvateľstvo kvôli rase, náboženskému presvedčeniu alebo viere môže byť považovaný za zločin proti ľudskosti, za ktorý treba niesť zodpovednosť.“ Ďalej, v tlačovej správe z 21. júla medzinárodné spoločenstvo tvrdo odsúdilo „postupovanie Moslimského štátu Iraku a Sýrie voči svojim odporcom a tiež rôznym menšinám.“

Čo môžeme urobiť?

Pripojme sa k veriacim po celom svete, ktorí sa na výzvu pápeža Františka modlia o pokoj vo svete a pridajme tento úmysel do našich každodenných modlitieb. Vyzvime tiež Organizáciu spojených národov a Arabskú ligu aby okamžite zakročili: http://www.citizengo.org/en/9810-save-iraqi-christian-community. Po každom podpísaní petície sa vyšle žiadosť spomenutým organizáciám.

Podľa Aleteia.org z 24. júla 2014

 

Kardinál Barbarin, ktorý spolu s francúzskymi biskupmi irackých kresťanov navštívil, sa vyjadril takto: „Videli sme v nich silu viery. Videli sme ich slzy, počúvali sme ich príbehy, videli sme ich znechutené tváre. Potom sme spievali v katedrále v Kirkúku s malým zborom mladých ľudí. Ich piesne boli krásne, boli sme radi, že sme spolu. Bola to veľká radosť, pretože to bolo skutočné stretnutie. Biskup Kirkúku v jeho katedrále povedal: ‚Predtým sme boli bez hlasu, ale teraz náš hlas je počuť.‘ To bola moja najväčšia radosť. Patriarcha zas povedal: ‚Každým dňom vidím ich morálne znovuzrodenie.‘“

Podľa Vatikánskeho rozhlasu

 

Text: spracoval br. Tomáš M.

Foto: Vatikánsky rozhlas

Aktuálne správy o situácii kresťanov v Iraku nájdete tu.