Vatikán: Otvorenie Roku milosrdenstva

Vatican miniNa slávnosť nepoškvrneného počatia Panny Márie, v utorok 8. decembra, pápež František otvoril mimoriadny Svätý rok milosrdenstva.

Na slávnosť nepoškvrneného počatia Panny Márie, v utorok 8. decembra, pápež František otvoril mimoriadny Svätý rok milosrdenstva.

Vo svojej homílii počas svätej omše na Námestí svätého Petra zdôraznil Svätý Otec význam tohto milostivého obdobia: „Tento mimoriadny Rok je taktiež darom Božej milosti. Vstúpiť touto bránou znamená objaviť hĺbku Otcovho milosrdenstva, v ktorom prijíma všetkých a ide každému osobne v ústrety. To on nás hľadá! To on nám prichádza v ústrety! Bude to Rok, v ktorom máme rásť v presvedčivej istote o Božom milosrdenstve. Ako krivdíme Bohu a jeho milosti, keď zdôrazňujeme predovšetkým to, že hriechy budú trestané jeho súdom bez toho, že by sme predtým nepovedali hlavne to, že ich Boh odpúšťa vo svojom milosrdenstve! Áno, je to presne tak. Musíme klásť milosrdenstvo pred spravodlivosť a v každom prípade Boží súd bude vždy vo svetle jeho milosrdenstva. Prejsť Svätou bránou nech nám teda umožní cítiť sa osobne účastnými na tomto tajomstve lásky, nežnosti. Zanechajme každú formu strachu a obáv, pretože nie sú na mieste u toho, kto je milovaný. Žime skôr v radosti zo stretnutia s Božou milosťou, ktorá všetko pretvára“.

Počas svätej omše bola z vôle Svätého Otca na námestí pred bazilikou vystavená milostivá ikona Panny Márie, Brány milosrdenstva, ktorá pochádza z poľského Jaroslavia. Táto ikona zo 17. storočia bola v roku 1996 ozdobená pápežskými korunami a je zvlášť uctievaná gréckokatolíckymi veriacimi.

Na záver bohoslužby bola jednoduchým obradom otvorená Svätá brána. V prednesenej modlitbe Svätý Otec František prosil o to, aby Boží ľud skrze milosrdenstvo a odpustenie v radosti evanjelia mohol prežiť milostivý rok v láske k Bohu a ľuďom. „Toto je brána Pánova! Otvorte mi brány spravodlivosti!“ Po slovách modlitby pápež roztvoril Svätú bránu a zostal v tichu stáť na jej prahu. „Pre tvoje veľké milosrdenstvo vstúpim do tvojho domu, Pane,“ – povedal do ticha a ako prvý prekročil jej prah. Ďalším, ktorý prekročil Svätú bránu bol emeritný pápež Benedikt XVI. Inaugurácia Jubilejného Roku milosrdenstva bola ukončená pri konfesii sv. Petra pápežským požehnaním.

Súčasná Svätá brána je darom švajčiarskych katolíkov. Bola poďakovaním za záchranu Švajčiarska od tragédie II. svetovej vojny. Prvý raz ju otvorili v Jubilejnom roku 1950.

Celý text homílie pápeža Františka nájdete tu...

Text a foto: P. Lucián