Vianoce v tieni svätopeterskej kupoly

Watykan miniVo Vatikáne žije a pracuje pätnásťčlenná komunita bratov minoritov.

Vo Vatikáne žije a pracuje pätnásťčlenná komunita bratov minoritov. Ich úlohou je vysluhovanie sviatosti zmierenia v Bazilike sv. Petra.

V spoločenstve nášho kolégia je silné zastúpenie Poliakov (4 spovedníci, 1 rehoľný brat a 3 sestričky). Vianoce sme teda začali sláviť my, Poliaci, v úzkom kruhu. Modlitba prvých vianočných vešpier a štedrá večera so začiatkom o 16:00 hod. mala poľský charakter. Oplátka, tradičné jedlá a koledy nám priblížili našu domovinu. Komunitná večera sa začala neskôr, o 19:00 hod. Tu už bolo ťažko nájsť niečo, čo by pripomínalo štedrovečerný stôl z našich končín. Čo kraj, to obyčaj. Bohu vďaka, že nechýbali darčeky...

Po večeri sme sa pobrali k nášmu „kostolíku“. Niektorí bratia išli spovedať, iní koncelebrovať s pápežom polnočnú sv. omšu. Keďže vo Vatikáne sa boja teroristických útokov, kontrola pri vchode do baziliky bola tak prísna, že žandári nevpustili do chrámu ani sestričky, ktoré pracujú v našej domácnosti (nemali lístky). Napriek tejto skúsenosti nám krása miesta a pápežskej liturgie mnohým pomohla ponoriť sa do tajomstva narodenia Božieho Syna.

Sviatok Narodenia Pána, to je pre nás služba v spovednici, pápežské požehnanie Urbi et orbi, dobrý obed so sviatočným príhovorom nášho predstaveného, no i dospávanie krátkej noci... Sviatok sv. Štefana nemá už také sviatočné zafarbenie ako u nás, na Slovensku. Vo Vatikáne sa však nepracuje a vládne tam blahodarné ticho. Nakoľko som v ten deň službu v spovednici nemal, vydal som sa na cestu za pátrom Michalom Ledeckým, slovenským minoritom pôsobiacim v blízkosti Ríma. Čakal ma uňho dobrý slovenský vianočný obed.

Od svätopeterskej kupoly Vám posielam všetkým svoj novoročný pozdrav.

Text: P. Lucián a foto: P. Lucián a sr. Sylvia