24 hodín pre Pána s pápežom Františkom

Dňa 4. marca 2016 sa už po tretíkrát v Ríme uskutočnilo podujatie „24 hodín pre Pána“. Je to pôstna iniciatíva pápeža

Františka, ktorú začal v marci 2014. Povzbudzujúc vtedy k účasti na nej hovoril, že to má byť „oslava odpustenia“. Zároveň povzbudil jednotlivé diecézy a farnosti, aby organizovali takéto „oslavy“ aj vo svojom prostredí a okolnostiach. Nad priebehom podujatia „24 hodín pre Pána“ každoročne bdie Pápežská rada pre novú evanjelizáciu.

Tohtoročná „oslava odpustenia“ vo svätopeterskej bazilike zhromaždila najväčší počet veriacich v porovnaní s doteraz organizovanými kajúcimi pobožnosťami za účasti Svätého Otca. Bolo to vidieť aj vo veľkom záujme veriacich o sviatosť zmierenia. Už tradične, počas kajúcej pobožnosti, samotný pápež vysluhoval sviatosť zmierenia. Skôr, ako zasadol do spovednice, sám sa šiel vyspovedať a tým dal verejne svedectvo, že aj on osobne chce mať účasť na „oslave odpustenia“.

Podujatiu 24 hodín pre Pána predchádza v Ríme už tretí rok Kurz o vnútornom fóre, ktorý pre kňazov a študentov teológie organizuje Apoštolská penitenciária. Na záver tohto stretnutia je vždy organizované stretnutie so Svätým Otcom. Tohtoročné stretnutie bolo v piatok 4. marca napoludnie v Kráľovskej sále Apoštolského paláca. Počas svojho príhovoru pápež František okrem iného povzbudil dnešných a budúcich spovedníkov k tomu, aby nezabúdajúc na to, že majú byť nástrojom Božieho milosrdenstva, sami hľadali vo sviatosti zmierenia odpustenie svojich hriechov.

V súčasnosti v Apoštolskej penitenciárii pôsobia zo Slovenska títo kňazi: Mons. Ľubomír Welnitz (Opus J.S.S.); P. Ján Ďačok SJ, teológ; a dvaja spovedníci P. Ľudovít Melo OP a P. Lucián Mária Bogucki OFMConv.

Text: P. Lucián; foto: Damian Szewczyk, P. Róbert a P. Lucián