Veľkonočná nedeľa vo Vatikáne

Watykan miniSlávenie liturgie Veľkonočnej vigílie so záverom o 23:30 hod.,

posun zimného času na letný, to všetko len povzbudzovalo k neskoršiemu začiatku osláv Nedele Pánovho zmŕtvychvstania. Krásne „talianske“ slnko, túžba povedať čím viacerým bratom „Buona Pasqua“ a samozrejme obsadenie dobrého miesta počas slávnostnej sv. omše s pápežom Františkom, vyhnalo človeka z postele skôr. Aj keď treba zaznačiť, že začiatok Pánovho dňa bol bez veľkonočných raňajok, tak dôležitých v našich krajinách...

Veľkonočná nedeľa sa dosť podstatne líši od ostatných nedieľ vo Vatikáne. Vo vzduchu cítiť viac „ľudskejšiu“ atmosféru. Aj tí, ktorí sú inokedy skúpejší na pozdravy, nájdu v sebe dosť síl a dokážu vypustiť z úst zázračné slovo: „Auguri“ a zmôžu sa dokonca aj na úsmev.

Liturgický priestor na Námestí sv. Petra víta pútnikov prekrásnou kvetinovou výzdobou. Je to už tradičný dar z Holandska. K pestrosti farieb prispievajú svojimi slávnostnými oblečeniami pani kardináli i biskupi a je ich na jednom štvorcovom metri v tomto štáte neúrekom. Aj tu sa všetci zdravia. Samozrejme, kde sa obzriem, je mnoho Poliakov a Slovákov, dokonca aj známi z Bratislavy.

O 10 hod. sa začína sv. omša Veľkonočnej nedele. Tento krát nikto so Svätým Otcom nekoncelebruje, asistujú mu len dvaja kardináli diakoni, oblečení do dalmatiky. Počas liturgie zaznelo evanjelium v latinčine a po grécky, aby Západ a Východ počul Dobrú zvesť o zmŕtvychvstaní Pána Ježiša. Keďže sa pápež František prihovorí veriacim počas slávnostného „Urbi et orbi“, homília sa v liturgii vynecháva. Modlitba rozohrieva srdcia a príjemné jarné slnko zas naše hlavy, zvlášť tie bez vlasov. Radostné Aleluja vznáša sa nad svätopeterským námestím a vďaka televíznemu prenosu nad ďalšími miestami na svete.

Dnešnú slávnosť končí pápež z hlavnej lóže Baziliky sv. Petra príhovorom, požehnaním „Mestu a svetu“ a sviatočným blahoželaním. Vo veľkonočnom posolstve Svätý Otec vyzýva k modlitbe o pokoj v Sýrii, Jemene a Líbyi. K solidarite s obetami teroristických útokov v Belgicku, Turecku, Nigérii, Čade, Kamerune a na Pobrežiu Slonoviny. František nezabudol ani na Ukrajinu, ponorenú do vojnového stavu.

Aj keď sa deň začal bez veľkonočných raňajok, obed to všetko vynahradil. Po požehnaní jedál zasadáme k veľkonočnému obedu. „Požehnanú Veľkú noc! – Buona Pasqua!“

Text a foto: P. Lucián