Vatikán: Blahorečenie Pavla VI.

Vatican miniV nedeľu 19. októbra 2014 počas sv. omše pri príležitosti ukončenia Mimoriadnej biskupskej synody venovanej rodine, pápež František blahorečil svojho predchodcu pápeža Pavla VI.

V nedeľu 19. októbra 2014 počas sv. omše pri príležitosti ukončenia Mimoriadnej biskupskej synody venovanej rodine, pápež František blahorečil svojho predchodcu pápeža Pavla VI. Desaťtisíce veriacich vzdali úctu pápežovi Montinimu, ktorý viedol Cirkev v rokoch 1963 až 1978.

V homílii pápež František poukazujúc na pokoru nového blahoslaveného, zacitoval slova z osobného denníka Pavla VI.: „Možno ma Pán povolal do tejto služby a udržiava ma v nej ani nie preto, žeby som k nej mal nejaký vzťah, alebo aby som spravoval a zachránil Cirkev z jej terajších ťažkostí, ale aby som pre Cirkev niečo vytrpel a aby bolo zrejmé, že to on, a nik iný, ju vedie a zachraňuje“.

Počas sv. omše priniesli k oltáru relikviu pápeža Pavla VI., krv z oblečenia, ktoré mal blahoslavený pápež na sebe v čase atentátu na letisku v Manile 27. novembra 1970.

Blahoslavený Pavol VI. z celkového počtu 264 rímskych biskupov je 90. pápežom vyneseným na oltáre. Katolícka cirkev uctieva 80 svätých a 10 blahoslavených pápežov.

Text a foto: lmb