Rím: Začiatok Roku zasvätených

Tohtoročnou prvou adventnou nedeľou sa v Katolíckej Cirkvi začal sláviť Rok zasväteného života, ktorý potrvá do sviatku Obetovania Pána 2. februára roku 2016.

V sobotu 29. novembra, v predvečer slávnostného otvorenia Roka zasväteného života, sa v rímskej Bazilike Santa Maria Maggiore konala modlitbová vigília, ktorej predsedal sekretár Kongregácie pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života Mons. José Rodriguez Carballo. Na záver modlitby zaznelo videoposolstvo Svätého Otca adresované všetkým zasväteným na celom svete. Pápež František, ktorý bol v tom čase na apoštolskej ceste v Turecku, pripomenul rehoľníkom a rehoľníčkam, že ich svedectvo života má byť „ako lampa postavená na svietnik, aby dávala svetlo a teplo celému Božiemu ľudu“.

V nedeľu 30. novembra o 10.00 hod. predsedal kardinál João Braz de Aviz, prefekt Kongregácie pre rehoľníkov, slávnostnej sv. omši v Bazilike sv. Petra. V jej úvode sa rehoľníkom opäť prihovoril pápež František cez svoje videoposolstvo.

Vyhlásenie Roka zasväteného života sa koná pri príležitosti 50. výročia promulgácie koncilového dekrétu Perfectae caritatis o obnove rehoľného života.

Text a foto: lmb