Vatikán: Vianoce s Františkom

Vatikan miniSpolu s vianočným želaním pokoja a radosti a s prosbou o požehnanie Božieho Dieťaťa pre každého z Vás posielam Vám zopár slov a sviatočných fotografií z Vatikánu.

Komunita vatikánskych penitenciárov žije na okraji všetkého toho, čo sa odohráva v Rímskej kúrii a vo Vatikánskom štáte. Našou úlohou je diskrétnym spôsobom poskytnúť zmierenie i dobré slovo tým, čo žijú pred, alebo za Bronzovou bránou. Predsa sme sa však mohli zúčastniť vianočných liturgických slávení s pápežom Františkom.

Polnočná sv. omša bola slávená o 21.30 hod. V Ríme totiž po polnoci už metro nepremáva. Obdivoval som trpezlivosť Františka, ktorý pokľačiačky takmer dvadsať minút počúval, ako orchester a sólistka vo „Vyznaní viery“ zdôrazňovali slová: „Et incarnatus est...“.  Povzbudzujem všetkých k prečítaniu homílie Svätého Otca, ktorej text sa nachádza na stránke TKKBS.

Druhým vianočným slávením bolo pápežské požehnanie Urbi et Orbi. Už tradične ho pápež udelil na sviatok Narodenia Pána o 12.00 hod.  Samotné požehnanie, ktoré Svätý Otec udelil z hlavného balkóna svätopeterskej baziliky,  predchádzal jeho prihovor

Po prvýkrát som sledoval celú tuto ceremóniu z terasy, ktorá sa nachádza nad takzvaným „braccio di Constantino“, privilegované miesto pre príslušníkov rôznych veľvyslanectiev.

 

Text a foto: P. Lucián