Rad: Výročie smrti br. Štefana

miniradV nedeľu 8. novembra sme si v Rade pripomenuli 376. výročie smrti brata Štefana Iglódiho.

Minoritský novic Štefan Iglódi bol umučený v Rade dňa 6. novembra roku 1639 vo veku 18 rokov. Miestna farnosť si túto udalosť pripomína každoročne a výročie smutnej udalosti spája s duchovnou obnovou, na ktorej sa zúčastňujú už aj mnohí pútnici z okolia, dokonca i zo zahraničia.

V Roku zasväteného života bol hlavným hosťom a kazateľom spomienkovej slávnosti emeritný opát jasovských premonštrátov, otec Tomáš Karol Oto Bartal. Vo svojej homílii počas sv. omše za nové rehoľné povolania zdôraznil vzťah obetovania sa v rehoľnom živote s povolaním k mučeníctvu.

Veriacim sa prihovoril i p. Jozef Sukeník, ktorý vyzdvihol úlohu otcov premonštrátov v živote minoritov z Radu v období náboženského prenasledovania. Boli to práve oni, kto po smutných udalostiach v roku 1639 prijali vzácne ostatky brata Štefana a dôstojne ho pochovali v ich lelesskej prepozitúre. Ich kláštor bol útočišťom bratov, ktorí museli z Radu často utekať kvôli nepriateľským útokom.

Minoriti odovzdali počas slávnosti miestnemu farárovi Rolandovi Böörovi kameň, ktorý bol vybraný z múru Baziliky sv. Františka v Assisi. Ten bude po zabudovaní do múrov starého minoritského kostola v Rade všetkým pripomínať spojenie tohto miesta s assiskou bazilikou a hrobom Serafínskeho otca. Zároveň má pripomínať pravdu, ktorú na ceste svojho povolania objavil sv. František: naším úsilím je vybudovať chrám, ktorý nie je postavený ľudskými rukami.

info: br. jozef