800. výročie dominikánov

Rehoľa kazateľov a celá dominikánska rodina prežíva 800. jubileum existencie rádu.

Vďaka legendárnemu duchovnému priateľstvu, ktoré sa existovalo medzi sv. Františkom a sv. Dominikom, aj spomienka na udalosť potvrdenia rehole kazateľov (tak znie pôvodný názov rehole) v roku 1216 pápežom Honóriom III., je nám minoritom blízka. Otvorenie jubilea sa konalo v deň spomienky na všetkých svätých dominikánskej rehole 7. novembra.

Zúčastnil som sa na slávnostiach vo Zvolene, ktorými sa otvárali oslavy výročia na Slovensku. Svätú omšu o 10:30 v kostole sv. Dominika vo Zvolene celebroval otec biskup Mons. Tomáš Galis. Počas nej sa v duchovnom príhovore na prítomných obrátil provinciál dominikánov P. Reginald Slavkovský, ktorý v závere sv. omše prítomným bratom dominikánom, sestrám dominikánkam, ako aj  a laickým dominikánom prečítal listinu Apoštolskej penitenciárie o odpustkoch k jubileu, odovzdal ikonu sv. Dominika, zapálenú sviecu a pútnickú palicu.

Na slávnosti bola zastúpená každá komunita bratov a sestier a každé bratstvo laikov. Spoločne s dominikánskou rodinou prišli osláviť toto jubileum aj zástupcovia iných reholí na Slovensku: provinciáli redemptoristov, jezuitov, vincentínov, provinciálka grécko-katolíckych sestier služobníc; svojich zástupcov poslali benediktíni, františkáni, minoriti, augustiniáni, sestry vykupiteľky, sestry kapucínky-terciárky.

Po sv. omši nasledovalo agapé v sále sv. Jakuba, ktorá je súčasťou tunajšieho pastoračného centra. Na pomerne malom priestore sa tu zišlo mnoho duší, ktoré sa prišli zdieľať so svojou radosťou a vďačnosťou za dar dominikánskej charizmy. Okrem prijatia telesného pokrmu mohli tu nadviazať a posilniť vzájomné priateľské vzťahy, ako aj zakúpiť knihy a rôzne predmety predstavujúce dominikánsku spiritualitu.

br. Martin M. Kollár

 

foto: dominikani.sk