Naši noví blahoslavení

Dnes 5. decembra 2015 budú v peruánskom meste Chimbote blahorečení dvaja minoriti poľského pôvodu, Zbigniew Strzałkowski a Michał Tomaszek. Spolu s nimi bude za blahoslaveného vyhlásený talianský diecézny kňaz Alessandro Dordi. Všetci traja dali svoje životy ako misionári a v roku 1991 bolo ich svedectvo zavŕšené mučeníckou smrťou z rúk príslušníkov teroristického komanda marxistickej gerilovej organizácie Sendero luminoso.

Bl. P. Michal vľavo a P. Zbišek 001Páter Michal Tomaszek sa narodil 23. septembra 1960 v Lekawicy. Pochádzal z nábožnej rodiny a ako dieťa často putoval do neďalekého mariánskeho chrámu v Rychwalde, kde spoznal minoritov. Po skončení základnej školy nastúpil do minoritského malého seminára v Legnicy. Po maturite, v roku 1980 vstúpil do noviciátu. Za kňaza bol vysvätený v roku 1987. Dva roky pracoval ako kaplán v Pieńsku a 24. júla 1987 so zapáleným srdcom pre apoštolát vycestoval do Peru. Michal bol citlivý a veľmi milý človek, s hlbokou vierou, ponorený v modlitbe a odovzdaný evanjelizácii. Mal hlbokú lásku k Panne Márii a aj prostredníctvom hudby (hrával na gitare) si získaval mnohých mladých a deti.

Páter Zbigniew Strzałkowski sa narodil 3. júla 1958 v Tarnowe. S rodičmi a súrodencami býval v blízkej dedine Zawada. Bol usilovným, disciplinovaným a schopným žiakom. V roku 1973 začal štúdium na Strojníckej priemyslovke v Tarnowe. V roku 1979 vstúpil do rehole minoritov a v roku 1986 prijal kňazskú vysviacku. Pretým než 20. novembra 1988 vyrazil do Peru pôsobil ako vicerektor v minoritskom malom seminári. Bol dobrým a zodpovedným človekom, vynikajúcim organizátorom, so záľubou v matematike. Miloval prírodu, staral sa o chorých a slúžil všetkým núdznym. Fascinoval ho príklad sv. Maximiliána Kolbeho.

Život a práca prvých misionárov v Pariacoto

Pariacoto je mestečko položené vysoko v peruánskych Andách. Koncom 80-tych rokov sem prišli Menší bratia – minoriti, aby slúžili ľuďom vo farnosti, ktorú im zveril biskup. K nej patrilo, okrem Pariacota, obrovské územie s asi 70 ťažko dostupnými dedinami, do ktorých sa dostávali terénnym autom, alebo len koňmo či peši. Niektoré dediny sa nachádzajú vo výške 4000 m n.m.

Pastorácia misionárov obsahovala nielen prípravu a poskytovanie sviatostí, ale predovšetkým formáciu osôb rôznych skupín (katechistov, liturgických animátorov, regionálnych zodpovedných, rodín, mládeže) a organizáciu pomoci ľuďom dotknutých suchom, zemetraseniami či epidémiami.

Mučeníctvo

Dňa 9. augusta 1991 po sv. omši boli páter Zbigniew a páter Michal násilne odvlečení z kláštora členmi komunistickej teroristickej organizácie. Tretí páter bol v tom čase v Poľsku. Bratov uniesli teroristi spolu s rehoľnou sestrou Bertou Hernandez, ktorá nechcela pátrov opustiť. Pred tým, než mali prejsť cez most, smerujúci do Cochabamba, teroristi sestru vyhodili z auta. Potom most za sebou podpálili a bratov odviezli na miesto zvané Pueblo Viejo. Tam boli obaja minoriti zastrelení. Pri tele pátra Zbigniewa sa našiel kartón s nápisom po španielsky: „Takto zomierajú posluhovači imperializmu.“

Teroristi zabili misionárov preto, lebo ako tvrdili „klamali ľud“, „hlásali pokoj a uspávali ľudí náboženstvom, ružencom, omšami, čítaním Písma, a preto bol ľud proti revolúcii. Náboženstvo je ópiom ľudu a spôsobom ako uspať, oklamať a ovládnuť ľudí“.

Alessandro Dordi 001Kňaz Alessandro Dordi

Tretí zo skupiny blahorečených sa narodil na severe Talianska v roku 1931. Po dvanástich rokoch aktívneho pôsobenia vo farskej pastorácii v Taliansku, sa stal kaplánom talianských emigrantov vo Švajčiarsku. V tomto období prežíval duchovnú skúsenosť ako kňaz-robotník v prostredí zamestnancov továrne na hodinky. Skoro päťdesiatročný prichádza do diecézy v Chimbote a je mu zverená farnosť v Santa. Tak ako v predošlom období jeho života, venuje sa aj manuálnej práci, spolupracujúc napríklad na projekte a stavbe vodovodu v Santa a na iných miestach v okolí.

Hoci pohreb minoritov bol ľudovou demonštráciou a pohrebný sprievod sa musel častokrát zastavovať pre množstvo ľudí, ktorí sa s misionármi prišli rozlúčiť, teroristi išli ďalej za svojim cieľom zlikvidovať „nepriateľov revolúcie“ a o niekoľko dní neskôr, 25. augusta, po sv. omši zajali otca Alessandra Dordiho a po krátkom fingovanom procese zastrelili.

P. Tomáš Lesňák OFMConv.

foto: archív OFMConv.