Blahorečenie v Chimbote

Ráno 6. decembra na štadióne v peruánskom meste Chimbote kard. Angelo Amato, v mene pápeža Františka, vyhlásil za blahoslavených našich spolubratov Michala Tomaszeka a Zbigniewa Strzalkowskeho, zabitých príslušníkmi teroristickej organizácie Sendero Luminoso (Svetlý chodník) 9. augusta 1991. Spolu s nimi bol blahorečený diecézny kňaz Alessandro Dordi, zabitý tými istými teroristami o dva týždne neskôr.

V homílii kardinál povedal okrem iného: „Naši mučeníci hovoril rečou lásky. Pochádzali z ďalekých krajín a hovorili inými jazykmi. Keď prišli do Peru, naučili sa nový jazyk, ale predovšetkým hovorili rečou lásky. Ich apoštolát a prijatie mučeníctva boli lekciami lásky. Láska víťazí nad nenávisťou a nad túžbou po pomste. Láska je pravdivým svetlým chodníkom, ktorý prináša život a nie smrť, prináša pokoj a nie vojnu, tvorí bratstvo a nie rozbroje“.

Po prečítaní dekrétu blahorečenia boli k oltáru prinesené relikvie mučeníkov. Na čele sprievodu kráčal páter Jaroslav Wysoczański, ktorý bol predstaveným kláštoru v Pariacoto, kde pôsobil spolu s bl. Michalom a bl. Zbiškom.

Blahorečenia v Chimbote sa zúčastnili asi 60 biskupi a okolo 500 kňazov, mnohí z Poľska a Talianska, odkiaľ noví blahorečení pochádzali, a circa 25.000 veriacich.

Pápež František nadviazal na udalosť blahorečenia počas svojho pravidelného príhovoru Angelus v nasledujúci deň v Ríme.

Foto: archiv OFMConv.