Dnešná slávnosť

1 RMundii1920Dnes Cirkev prežíva slávnosť Nepoškvrneného Počatia Panny Márie.

Mária bola skutočne plná milosti, požehnaná medzi ženami, a pre budúce zásluhy svojho Syna, bola od svojho počatia, mimoriadnym Božím privilégiom, ochránená pred akoukoľvek poškvrnou dedičným hriechom. Takto skutočnosť jej Nepoškvrneného Počatia vysvetlil a definoval ako pravdu viery pápež Pius IX. v roku 1854 na základe stáročnej tradície.

Tento sviatok sa v liturgii slávil už v XI. storočí. Patrí do kontextu Adventu a Vianoc, keďže spája v sebe očakávanie na Mesiáša a slávny Kristov príchod. „Takým spôsobom veriaci, ktorí uplatňujú ducha posvätnej adventnej liturgie vo svojom živote, rozjímajúc o nevýslovnej láske, akou panenská Matka očakávala Syna, sú pobádaní vziať si ju za vzor a pripravovať sa ísť v ústrety prichádzajúcemu Spasiteľovi "bedliaci v modlitbe a jasajúci v jeho chvále".“ (Marialis cultus 4).

V našej reholi Pannu Máriu v tajomstve jej Nepoškvrneného počatia uctievame ako patrónku a kráľovnú. Láska k Panne Márii a túžba prehĺbiť poznanie tajomstva jej Nepoškvrneného počatia prostredníctvom štúdia boli medzi minoritmi vždy prítomné počas stáročí. Bl. Duns Sotus spolu s ďalšími bratmi vytvorili istého druhu slogan, ktorý bol v XIII. storočí veľmi slávny: potuit, decuit, (ergo) fecit. Do slovenčiny by sme mohli preložiť ako: mohol, bolo to vhodné, a teda urobil. Tým chceli bratia vyjadriť opodstatnenosť viery a potrebu prijatia za dogmu, že Mária bola ochránená pred dedičným hriechom a tento logický dôkaz sa stal potom jedným z významných stupienkov, ktorý viedol k vyhláseniu dogmy pápežom o mnoho storočí neskôr.

Nepoškvrnená Panna Mária je tiež patrónkou kustódie minoritov na Slovensku.