Františkánske trojdnie - Porciunkula

Františkánske trojdnie v Spišskom Štvrtku bolo zamerané na našu mariánsku spiritualitu.

Štyria mladí muži pricestovali v dňoch 2. - 4. januára do Spišského Štvrtku, aby sa tam zúčastnili duchovnej obnovy s názvom Františkánske trojdnie – Porciunkula. Obnova sa konala v gotickej mariánskej kaplnke patriacej ku Kostolu sv. Ladislava. Toto posvätné miesto s mimoriadnou umeleckou hodnotou bolo minoritom zverené v roku 1668.

P. Jozef vo svojich prednáškach priblížil pohľad sv. Františka na Pannu Máriu, chudobnú Pannu a služobnicu najvyššieho Kráľa, ktorú sv. František vyznával zároveň aj ako slávnu Kráľovnú neba. Naši spolubratia sa v priebehu storočí zaslúžili o objasnenie náuky o nepoškvrnenom počatí Panny Márie, preto v prednáškach nechýbali ani príbehy veľkých mariánskych teológov ako boli bl. Ján Duns Scotus a sv. Maximilián Mária Kolbe.

Kaplnka v Spišskom Štvrtku bola v duchovnej obnove predstavovaná ako paralela ku Kostolíku Panny Márie anjelskej v Assisi. Dvojpodlažná gotická stavba nesie totiž v sebe tak jednoduchú skromnosť ako i vznešenú krásu. Oba aspekty františkánskej mariánskej spirituality sme si pripomínali hlavne pri liturgických sláveniach v týchto prekrásnych priestoroch.

Duchovné obnovy - františkánske trojdnia - sa v školskom roku 2015/2016 konajú vo všetkých minoritských kláštoroch na Slovensku. Sú kurzom františkánskej spirituality a zároveň otvárajú možnosť spoznať všetky naše komunity, ako aj históriu a súčasnú realitu ich pôsobenia.

Info: p. Jozef