Provinciálna kapitula

V dňoch od 7. - 12. marca sa konala riadna kapitula provincie, ku ktorej patrí aj naša slovenská minoritská kustódia. Pod vedením generálneho ministra P. Marca Tascu, sa asi 60 bratov snažilo ohodnotiť uplynulé 4 roky v živote provincie. Zároveň bratia mali za úlohu vybrať nového provinciálneho ministra a jeho najbližších solupracovníkov. Slovenskú kustódiu reprezentoval P. Tomáš Lesňák.

Hodnotenie bolo náročné, keďže ide o provinciu, ktorej kláštory sa nachádzajú nielen v južnom Poľsku a na Slovensku, ale patria k nej aj misie na Ukrajine, v Uzbekistane, v Peru, Paraguaji, Bolívii a v Ugande. Mnohí ďalší bratia z tejto provincie pôsobia v Ríme, v USA a v Nemecku.

Vo štvrtok bol zvolený nový predstavený. Stal sa ním P. Marián Gołąb, doterajší predstavený misie v Ugande. V piatok nasledovala voľba členov provinciálnej rady.

Kapitula sa konala v kláštore, ktorý sa nachádza neďaleko koncentračného tábora v Osvienčime, kde umreli mučeníckou smrťou viacerí naši spolubratia, medzi mnohými aj sv. Maximilián Kolbe.

Druhá časť kapituly, ktorá má za úlohu vytýčiť plány na nasledujúce štvorročie, sa bude konať v máji tohto roku v Kalvárii Paclawskej.