Blahoslavení medzi nami

Počas provinciálnej kapituly, ktorá sa v uplynulom týždni konala v Harmężach pri Osvienčime, novozvolený otec provinciál odovzdal generálnemu ministrovi nášho radu relikvie našich dvoch spolubratov, ktorí boli v decembri minulého roka blahorečení v Peru. Bol to silný moment, že sme prostredníctvom týchto predmetov mohli vnímať prítomnosť dvoch mučeníkov, ktorí vyrástli v tejto rehoľnej provincii. Aj samotný otec generál, inak tvrdý chlap, po tom, čo si uctil jednu z relikvií, mal v očiach slzy a len so stiahnutým hrdlom, po dlhom tichu, dokázal povedať: Daj, Pane, aby sme mohli kráčať v ich šľapajách.

Medzi relikviami bola košeľa bl. Zbiška a sandály bl. Michala – tieto predmety sú zachytené na niektorých ich známejších fotografiách. Okrem toho bol generálovi odovzdaný misijný kňazský ornát a kalich, ktoré mučeníci používali na svojich cestách do vzdialených misijných staníc.

Sandále a kašeľa budú v Ríme odovzdané komunite sv. Egídia. Tejto komunite bola zverená bazilika sv. Apoštola Bartolomeja v Ríme, v ktorej sa z vôle sv. Jána Pavla II., nachádza Memoriál svedkov viery XX. a XXI. storočia.