Brehov: Františkánske trojdnie

malabrehovV Brehove sme so sv. Františkom prežívali skúsenosť z La Verny...

V dňoch 8. - 10. apríla sa v brehovskom minoritskom kláštore uskutočnilo posledné Františkánske trojdnie v tomto školskom roku - La Verna. Štvrtú duchovnú obnovu pre mladých mužov sme začali od prezentácie pustovníckej tradície v rámci františkánskej duchovnej školy. Svätého Františka sme sprevádzali na vrch La Verna, kde ho Pán Ježiš dva roky pred smrťou vyznamenal darom piatich rán Ukrižovaného. Kostol a kláštor brehovských minoritov bol v roku 1752 zasvätený práve Stigmatizácii sv. Františka.

Jeden deň obnovy sme zamerali na charizmu mučeníctva. Spoznali sme túžbu sv. Františka umrieť z lásky za Krista i podstatné prvky teológie mučeníctva. Táto téma bola úvodom k návšteve farnosti Rad a miesta, na ktorom bolo v 17. storočí preliate veľké množstvo nevinnej krvi našich rehoľných spolubratov.

Duchovnú obnovu absolvovalo 7 mladých mužov zo všetkých kútov Slovenska. Traja z nich absolvovali v tomto školskom roku všetky štyri Františkánske trojdnia. Prvýkrát skupinu týchto mladých ľudí sprevádzala i menšia skupinka detí, miništrantov, ktorým sa počas obnovy venoval animátor ujo Janko.

info: br. jozef