MI: Formačný materiál (august)

Ponúkame vám texty určené na formáciu členov hnutia Rytierstvo Nepoškvrnenej (MI).

Členovia hnutia Rytierstvo Nepoškvrnenej sa vydávajú na cestu života v zvláštnom odovzdaní sa Panne Márii. Počnúc augustom 2016 im ponúkame formačné materiály, ktoré môžu slúžiť na formáciu jednotlivcom, alebo skupinám MI v jednotlivých farnostiach pri ich stretnutiach. 


August 2016

Materiály na august 2016 zohľadňujú skutočnosť, že 14. augusta si pripomenieme 75. výročie mučeníckej smrti zakladateľa MI, sv. Maximiliána Máriu Kolbeho. 

Úmysel modlitby na mesiac august

Aby sme sa inšpirovaní mučeníckou smrťou sv. Maximiliána stávali znamením Božieho milosrdenstva pre tých, čo žijú v zúfalstve.

Biblický text

Jn 3,12-18

Ak neveríte, keď vám hovorím o pozemských veciach, akože uveríte, keď vám budem rozprávať o nebeských?Nik nevystúpil do neba, iba ten, čo zostúpil z neba, Syn človeka.A ako Mojžiš vyzdvihol na púšti hada, tak musí byť vyzdvihnutý aj Syn človeka,aby každý, kto verí, mal v ňom večný život.“Veď Boh tak miloval svet, že dal svojho jednorodeného Syna, aby nezahynul nik, kto v neho verí, ale aby mal večný život.Lebo Boh neposlal Syna na svet, aby svet odsúdil, ale aby sa skrze neho svet spasil.Kto v neho verí, nie je súdený. Ale kto neverí, už je odsúdený, pretože neuveril v meno Jednorodeného Božieho Syna.

Pomocné texty

Úryvok z listu sv. Maximiliána adresovaného bratom prebývajúcim mimo Niepokalanówa

Rozhodol som sa vo všetkom a chcem sa vrátiť do Niepokalanowa, lebo hlad, zimu i mučeníctvo možno dosiahnuť na každom mieste... Moja duša už túži byť v tom raji, v ktorom sa toľko rokov pracovalo rátajúc dokonca s palmou mučeníctva... (...) Ten, kto je pre Nepoškvrnenú ochotný podstúpiť všetko, dal by jej na obetu i svoj život. V Európe sa prelieva krv a ťažko povedať, čo všetko sa ešte môže stať. Ale v modlitbe zasvätenia sa Nepoškvrnenej opakujeme prosbu, „aby s nami vykonala čokoľvek sa jej páči”. Neznamená to, že sa nesmieme báť. Treba sa však vo všetkom spoliehať na ňu a modliť sa o potrebnú silu, veď slabé telo (Mt 26,41; Mk 14,38) nie vždy stíha nášmu duchu. Niekto by mohol neskôr ľutovať, že sa neotvoril utrpeniu. Preto je tu táto nevyhnutná podmienka.

Časť úvodníka z prvého čísla časopisu Rytier Nepoškvrnenej

Cieľom Rytierstva Nepoškvrnenej nie je len prehĺbiť a posilniť vieru, učiť pravej askéze a voviesť veriacich do kresťanskej mystiky, ale aj v zmysle zásad Rytierov Nepoškvrnenej usilovať sa o obrátenie nekatolíkov. Tón, akým bude časopis písaný, bude vždy prijateľský ku všetkým, bez ohľadu na rôznosť vierovyznaní a národností. Láska, ktorej nás učil Kristus, bude pre nás charakteristická. Veď z tejto lásky k zblúdeným a predsa šťastie hľadajúcim dušiam, sa budeme usilovať o odstraňovanie lží, vysvetľovanie pravdy a ukazovanie pravej cesty k šťastiu.

Úvaha

Cesta sv. Maximiliána k mučeníctvu bola postavená na základe viery. Spisy pátra Kolbeho odkrývajú vnútro zrelého človeka, ktorý je bohatý na hlbokú životnú múdrosť. V liste napísanom rok pred smrťou prorockým spôsobom vyznal, že kvôli Bohu a Nepoškvrnenej je pripravený „na všetko“.

Páter Kolbe naplno dôveroval Božiemu milosrdenstvu a svojím každodenným svedectvom o tom presviedčal aj svojich bratov. Ľudia, čo ho poznali, svedčia, ako štedro rozdával svoj život spolubratom. Svedčí o tom i jeho misijná horlivosť. Sv. Maximilián žil v presvedčení, že pravdu o Božej láske majú spoznať všetci ľudia, preto bol v každej chvíli a na každom mieste ochotný ohlasovať Krista.

Tento poľský minorita celým srdcom priľnul k viere, dojdúc až po hranicu mučeníctva. Väzenské aktá z Pawiaka z roku 1941 uchovali záznam o jeho vypočúvaní. Podľa záznamu príslušník gestapa chytil kríž, čo mal páter Kolbe na svojom františkánskom ruženci a provokačne sa ho opýtal: „V toto veríš?“ Maximilián trikrát nebojácne potvrdil: „Verím". Po každej odpovedi dostal bitku a správa o tom, čo sa stalo, prebehla neskôr celým väzením. Tak bolo nakoniec vo viere povzbudených mnoho väzňov. Táto udalosť bola akousi predohrou svedectva, ktoré vydal páter Kolbe v koncentračnom tábore Auschwitz. Jeho postoj priniesol mnoho svetla do sŕdc ľudí, ktorí boli svedkami týchto udalostí. Spoluväzni vďaka svedectvu sv. Maximiliána videli, že láska vždy víťazí, aj v tých najbolestnejších a najdramatickejších situáciách.

Franciszek Gajowniczek, muž, za ktorého páter Kolbe dobrovoľne prijal rozsudok smrti, spomínal, že pokoj mučeníka počas jeho posledného nástupu v koncentračnom tábore nenarušilo ani bitie, ani hryzenie psov. Otvorene vyznal, že je kňaz, hoci to vzbudilo ešte besnejšiu zlobu nemeckých katov. Gajowniczek potvrdzuje, že páter Kolbe dokonale vedel, k čomu sa rozhodol. Bol to úplne vedomý akt najhlbšieho sebadarovania v mene lásky k Bohu a k človeku. Maximilián svojím mučeníctvom v pohŕdavom a zlom prostredí koncentračného tábora vydal svedectvo o neobyčajnej hodnote ľudského života. Jej odrazom má byť nielen dobrý pozemský život, ale predovšetkým vedomie daru večného života.

Otázky na prehĺbenie

1. Na základe úryvku z Jánovho evanjelia uvažuj: čo je podstatou našej viery? Spočíva v nábožnej účasti na náboženských podujatiach, modlitbe ruženca, alebo je živá viera niečim iným?

2. Čím je pre mňa Božie milosrdenstvo? Čo rozumiem pod týmto pojmom? Mení sa vo mne niečo, keď si uvedomím, že Boh je milosrdný?

3. Akým spôsobom môžem svedčiť o Božom milosrdenstve?

4. Uvedomujem si, že som povolaný k večnému životu? Čo môžem urobiť, aby som už tu, na zemi, prežíval Nebeské kráľovstvo?

Záverečná modlitba

Tajomstvo sv. ruženca: Ježiš, ktorý bol pre nás ukrižovaný.