MI: Formačný materiál (december)

kolbePonúkame Rytierom Nepoškvrnenej formačný materiál na mesiac december.

.

Úmysel modlitby na mesiac december

Aby vtelenie a narodenie Krista bolo pre nás zdrojom reflexie nad Božím milosrdenstvom.  

.

Biblický text:  Mt 18,1-5

V tú hodinu prišli učeníci k Ježišovi s otázkou: Kto je najväčší v nebeskom kráľovstve?  On si zavolal dieťa, postavil ho do stredu medzi nich  a povedal: Amen, hovorím vám, že ak sa neobrátite a nebudete ako deti, nikdy nevojdete do nebeského kráľovstva.  Kto sa teda pokorí ako toto dieťa, ten je najväčší v nebeskom kráľovstve.  A kto by prijal jedno takéto dieťa v mojom mene, mňa prijíma.

Pomocné texty

Časť článku sv. Maximiliána s titulom Kto by smel pripustiť?

Kto by smel pripustiť, že Ty, Bože nekonečný a večný, ma miluješ od stvorenia sveta a ešte skôr, odkedy si Bohom – teda miluješ a miluješ stále?... hoci som bol ničím, Ty si ma miloval a pretože si ma ľúbil, môj Bože, vyviedol si ma z ničoty do života! Pre mňa si stvoril nebesia obsiate hviezdami, zem, vrchy, rieky a mnoho, mnoho krásnych vecí na zemi. Nestačí to... Aby si sa mi ukázal zblízka, ako ma miluješ, zostupuješ z neba na špinavú a uplakanú zem, žiješ uprostred chudoby, krížov a utrpení a nakoniec pohanený a opľuvaný si bolestne visel medzi dvomi lotrami. Takýmto hrozným a obetujúcim sa spôsobom si ma vykúpil, Bože lásky! Kto by sa to opovážil pripustiť? A neprestávaš. Celých devätnásť storočí plynie od toho času, ako sa vylievajú dôkazy Tvojej lásky a až doteraz sa na tejto zemi zjavujú. Tvoje srdce sa neuspokojilo s tým, žeby som sa mal nasýtiť  spomienkami o tvojej ohromnej láske. Zostal si na tejto zemi v Najsvätejšej sviatosti oltárnej a prichádzaš ku mne. Zjednocuješ sa so mnou tajomne - v spôsobe pokrmu. Teraz tvoja krv prúdi v mojej krvi, tvoja duša, ó Bože, preniká moju dušu, posilňuje ju a kŕmi. Zázrak! Kto by sa to opovážil pripustiť? Čo si ešte mohol dať, ó Bože, dávajúc mi seba samého na vlastnosť? Tvoje srdce mi túžilo odovzdať ešte jede dar. Ty si nám prikázal, aby sme sa stali deťmi, keď chceme vojsť do nebeského kráľovstva. Vieš, že dieťa potrebuje mamku, sám si stanovil takéto právo lásky.  Tvoja  dobrota a milosrdenstvo utvára nám Matku – zosobnenie tvojej dobroty a bezhraničnej lásky – a pod krížom na Golgote nám ju a jej nás oddávaš. Milujúci Bože rozhoduješ, že ona bude pre všetkých prostredníčkou milostí. Jej nič neodoprieš, ani ona neodoprie svoju dobrotu nikomu, kto sa k nej utieka.

Úryvok článku sv. Maximiliána s titulom Nepoškvrnená.

Zvelebujem Ťa, Otče v nebi, za to, že v jej prečistom lone si uložil svojho jednorodeného Syna. Zvelebujem Ťa, Boží syn, že si vstúpil do jej prečistého lona, vstúpil a stal si sa jej pravdivým a skutočným Synom. Zvelebujem Ťa, presvätý Duch, že si v jej najčistejšom lone utvoril telo Božieho Syna. Zvelebujem Ťa, najsvätejšia Trojica, o Bože v Trojici jediný, za Božie vyvýšenie Nepoškvrnenej. Každodenne od prebudenia ťa budem najpokornejšie a ustavične zvelebovať, Trojjediný Bože, trikrát opakujúc: „Sláva Otcu i Synu  i Duchu Svätému, ako bolo na počiatku, tak nech ej i teraz i vždycky, až na veky vekov. Amen.“    

Úvaha

Život Krista na tejto zemi bol víťazstvom jeho milosrdnej lásky. Sv. Maximilián svedčil vo svojich spisoch, že život Krista medzi ľuďmi mal istú originálnu dynamiku. Vtelenie, verejný život, utrpenie a smrť vyjadrovali nekonečnú lásku Boha k človeku, ktorá sa zjavuje v Ježišovi a vylieva sa štedro z jeho srdca na každú bytosť. Môžeme si to prečítať napríklad v predchádzajúcich slovách sv. Maximiliána s titulom Kto by smel pripustiť?

Povolanie Márie skrz Boha je taktiež výrazom milosrdnej lásky Otca. On nielen zachránil ľudstvo v Kristovi, ale taktiež nám dal Matku, ku ktorej sa môžeme utiekať v každej chvíli nášho života. V modlitbe, ktorá je ďalším textom na uvažovanie v  tomto mesiaci, sv. Maximilián prejavuje voči Najsvätejšej Trojici svoju vďačnosť za dar Márie. V tejto modlitbe nevníma Trojjediného Syna, ako veľkého, nekonečného, všemohúceho, veľmi ďalekého, ale ukazuje na jeho blízkosť, s ktorým je možnosť nadviazať v srdci intímny vzťah. Hovorí k Bohu, ako k priateľovi, s dôverou a zároveň odovzdávajúc sa v duchu, uznáva jeho moc a veľkoleposť. Ide mu o zdôraznenie modlitby chvál a zvelebenia Boha.   

Maximilián chváli Trojicu. Neprosí o nič. Uznáva všemohúcnosť Boha, velebí ho za dielo vykúpenia a lásky k ľudstvu, za povolanie človeka k svätosti. Prejavuje svoj údiv za dar Nepoškvrnenej, ktorá je dokonalým spolupracovníkom v Božom pláne vykúpenia. 

Otázky na prehĺbenie

1. Koho nám Ježiš v evanjeliu ponúka za vzor? Čo to znamená, že máme byť ako deti? Ako môžeme plniť Ježišove slová v každodennosti?

2. Ktoré udalosti zo života Krista nám Maximilián pripomína?

3. Ktoré zvolania z Chvál Trojice sa zvlášť dotýkajú mojej duše?

4. Akým spôsobom chcem v tomto roku  prežiť sviatky Narodenia Krista? Ako sa pripravím na Vianoce? Na čo treba v mojom živote zvýšiť akcent?

Záverečná modlitba

Spoločné prečítanie Maximiliánových Chvál Najsvätejšej Trojice.