MI: Formačný materiál (január)

kolbePonúkame Rytierom Nepoškvrnenej formačný materiál na mesiac január.

Úmysel modlitby na mesiac január:

Aby bolo hnutie Rytierstvo Nepoškvrnenej na celom svete znamením pokoja a radosti.

 

 

Biblický text Gal 5,22-23:

Ale ovocie Ducha je láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, láskavosť, dobrota, vernosť, miernosť, zdržanlivosť. Proti tomuto zákona niet.

Poučenie:

Sv. Ján Pavol II., encyklika Dominum et Vivificantem

Cirkev, ktorá svojím srdcom objíma všetky ľudské srdcia, prosí Ducha Svätého o šťastie, ktoré sa môže definitívne realizovať jedine v Bohu; o radosť, ktorú "nik nevezme",296 radosť, ktorá je ovocím lásky, a teda Boha, ktorý je Láska; prosí o "spravodlivosť, pokoj a radosť v Duchu Svätom", v ktorých podľa svätého Pavla spočíva "Božie kráľovstvo“.

Pápež František, apoštolská exhortácia Evangelii gaudium

Sú kresťania, ktorých život je ako pôst bez Veľkej noci. Uvedomujem si, že radosť nemožno žiť rovnakým spôsobom vo všetkých etapách a okolnostiach života, pretože tieto okolnosti niekedy bývajú veľmi zložité. Radosť sa prispôsobuje a premieňa, ale vždy zostáva prítomná – aspoň ako lúč svetla, ktorý sa rodí z vnútornej istoty, že sme nekonečne nadovšetko milovaní. Chápem, že ľudia sú náchylní na smútok pre veľké ťažkosti, ktorým musia čeliť, ale kúsok po kúsku musíme dať priestor radosti z viery – ako skrytej, ale istej dôvere aj uprostred najhorších trápení.

Zo Spisov sv. Maximiliána Kolbeho:

Keď nás chce Pán Boh vo svojej nekonečnej dobrote ešte viac pritiahnuť k sebe a povzbudiť do práce, neraz nám dá už tu na zemi okúsiť trochu toho šťastia, ktorého plnosť má byť našou víťaznou korunou. Ak sa snažíme z plných síl odpovedať čo najvernejšie Božej milosti a šíriť Božiu chválu v sebe aj v iných skrze Nepoškvrnenú, neraz môžeme okúsiť ten blažený pokoj dieťaťa, ktoré sa bezhranične oddáva náručiu svojej matky, o nič sa nestrachuje, o nič sa nestará, lebo verí múdrosti, dobrote a sile svojej rodičky. Neraz bude okolo nás zúriť búrka, budú udierať hromy a my budeme s istotou spočívať v bezhraničnom oddaní Nepoškvrnenej vo viere, že nám sa nič nemôže stať, pokiaľ to nedopustí naša najlepšia Matka. Budeme i pracovať i trpieť pre dobro duší a budeme i sladko odpočívať.

Objasnenie textov:

Sv. Pavol píše v Liste Galaťanom o ovocí Ducha Svätého. Keďže charizmy sú nezaslúženými Božími darmi, ovocie Ducha Svätého je plodom spolupráce Ducha Svätého a našej slobodnej vôle. Toto ovocie je svedectvom zrelej kresťanskej osobnosti, ktorá žije podľa evanjelia. Je to ovocie nášho života v obdobiach, keď spolupracujeme s Otcovou vôľou. Závan pokoja a radosti cítiť aj v encyklike svätého Jána Pavla II. z roku 1986. Pápež chcel v nej Cirkvi hovoriť o tajomstve Svätého Ducha. Píšuc o tretej osobe Najsvätejšej Trojice poukazuje na vnútorné tajomstvo Boha, ktorý je Láska. Duch svätý je „Láska – nestvorený dar“. Dá sa povedať, že v Duchu Svätom sa vnútorný život Trojjediného Boha výmenou vzájomnej lásky medzi Božskými osobami stáva úplným darom. Pápež poukazuje na to, že Duch Svätý, ktorý je darom, pôsobí v Cirkvi i vo svete nepretržite, hoci často sa stretáva s odporom zo strany ľudí. V dejinách človeka však predsa len prevažuje ovocie Ducha a jeho blahodarné účinky.

Exhortácia pápeža Františka z roku 2013 sa však úplne zameriava na radosť, ktorá pramení z evanjelia. Je to programový dokument jeho pontifikátu. František nás upozorňuje, že príčinou neúčinnosti nášho ohlasovania evanjelia je nedostatok autentickej radosti, ktorá má prameniť z nášho skutočného, hlbokého a osobného stretnutia s Kristom. Pápež zdôrazňuje, že ak hovoríme o radosti, nemá ísť o plytké rozveselenie, má to byť autentické ovocie Ducha Svätého. Slová sv. Maximiliána, ktoré sme si vypočuli, sú časťou textu z roku 1919. Titulom tohto textu je: MI - Cieľ, povaha, prostriedky, ťažkosti a odmena. Dá sa teda povedať, že uvedené slová sú krátkym opisom podstaty Rytierstva Nepoškvrnenej.

Úvaha:

Vždy, keď zapneme televízor, rádio, otvoríme noviny alebo nahliadneme do internetových portálov, zasiahnu nás mnohé informácie o konfliktoch (čoraz častejšie ozbrojených), vojnách, atentátoch, hádkach ­– a to na najvyšších spoločenských postoch, na susedských a dokonca i na rodinných fórach. Radosť z našich sŕdc veľmi rýchlo vyprchá. Nastupujú pocity nepokoja, stresu, neistoty... Pri tom všetkom je spoločenstvo hnutia Rytierstvo Nepoškvrnenej na samom počiatku roku 2017 pozvané k tomu, aby bolo „v celom svete znamením pokoja a radosti“. Mnohí ľudia pochybujú, či je ešte v dnešnom svete možné prežívať pokoj a skutočnú úprimnú radosť. My, rytieri, sme povolaní hľadať jej pramene.

Pravdivý kresťanský život sa rodí predovšetkým zo vzťahov. Kresťan je človek, ktorý naozaj stretol Ježiša a zotrváva v jeho prítomnosti. Je to osoba, ktorá má účasť na „vzájomnej výmene lásky medzi Božskými osobami“. Nie vždy rozumieme všetkým tajomstvám viery. Človek je tiež slabý a hriešny. Nikdy však neodmietajme Božie pozvanie k plnej blízkosti s naším Bohom. Len tak môžeme nadobudnúť skúsenosť dieťaťa v rodičovskej náruči, o ktorej píše svätý Maximilián. Ak sa s dôverou zveríme Ježišovi skrze Máriu, môžeme naplno požívať duchovné dary a ovocie Ducha Svätého. Ním je aj pokoj a radosť.

My, rytieri Nepoškvrnenej, skrze Božiu moc môžeme, ba sme povinní, pracovať na premene sveta. Máme do ľudských vzťahov prinášať radosť a pokoj. Oplatí sa zasvätiť svoj život tomuto poslaniu. Sv. Ján Pavol II. hovorí, že to je najväčším šťastím človeka. Hovorí tiež, že Božie kráľovstvo je založené na pokoji a radosti. Dá sa azda urobiť niečo viac, ako žiť pokoj a radosť už tu na zemi a ukazovať ľuďom krásu tohto kráľovstva?

Otázky:

  1. Nie som človekom, ktorý žije svoje kresťanské povolanie ako veľký pôst bez Veľkej noci?
  2. Žijem vo viere v zmŕtvychvstanie a v radosti zo zmŕtvychvstania? Ak nie, čo vo mne vyvoláva nepokoj? Čo je pre mňa ťažké?
  3. Odkiaľ čerpám vo svojom živote pokoj a radosť? Nie sú to len pominuteľné dočasné príjemnosti?
  4. Ktoré vzťahy v mojom živote potrebujú ozdravenie, aby v nich bolo viac pokoja a radosti?
  5. Ako riešim situáciu v obdobiach, keď mi Boh dlhší čas nedáva okúsiť trochu šťastia, o ktorom píše Maximilián? Ako prežívam ťažké chvíle a bezútešné obdobia.

Žiadosť o zapísanie do členskej knihy hnutia MI môžete posielať na adresu:

Rytierstvo Nepoškvrnenej

Nám. sv. Františka 4

841 04 Bratislava

email: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.