Zavraždili misijnú dobrovoľníčku

Tragická udalosť sa stala 24. januára v detských jasliach, ktoré vedú rehoľníčki v bolívijskom meste Cochabamba.

Sestrám pomáhali dve dobrovoľníčky z Poľska: Helena Kmieč a Anita Szuwald. Boli v Bolívii od 9. januára. Obe sa na misiu pripravovali dlhý čas: organizovali zbierky, sviatočné jarmoky, na ktorých predávali vyrobené perníky, anjelikov, pohľadnice. Všetko preto, aby mohli vycestovať do Latinskej Ameriky a pomáhať sestričkám v ich službe.

Helenka, ktorá prišla o život, už podobné misie absolvovala v Maďarsku, v Zambii a v Rumunsku. Bola nesmierne schopným človekom. Študovala chemické inžinierstvo v angličtine a operný spev. Vždy robila množstvo vecí. „Vyspím sa po smrti“ – hovorievala.

HelenkaJej misia skončila tragicky dva týždne po prílete do Bolívie. Do jasieľ, pravdepodobne kvôli krádeži, vtrhol muž, ktorý na Helenku zaútočil nožom. Zomrela na mieste. Muža zaistila polícia. Dievča mala necelých 26 rokov.

Medzi mladými ľuďmi v Poľsku aj vo vo svete sa na sociálnych sieťach ihneď rozbehla obrovská spontánna kampaň na podporu Helenkynej rodiny a dotknutej dobrovoľníckej služby. Považujú Helenku za mučeníčku a od mnohých už teraz zaznievajú prosby za jej rýchle blahorečenie.

„Mám dojem, že umrela tak ako žila. A žila Božím spôsobom, v odovzdanosti k ľuďom“ - povedala jej kolegyňa z dobrovoľníckej služby. „Často hovorila, že takto túži umrieť. Chcela umrieť v službe Bohu.“

Organizácia Misijné dobrovoľníctvo Salvator zverejnilo toto vyjadrenie: „Prosíme vás o modlitbu za Helenku, jej trpiacu rodinu, chlapca, blízkych aj všetkých nás z dobrovoľníckej služby. Helenka zostane pre nás nedostihnuteľným vzorom radostnej, pokornej a bezhraničnej služby Ježišovi a ľuďom. Vďaka nej vieme, že ozajstní svätí ľudia žijú veľmi blízko nás. Rovnako prosíme o modlitbu za Anitku, ktorej utrpenie je teraz nepredstaviteľné.“

 

Kmiec

 

Video, ktoré Helenku zachytáva počas pouličnej evanjelizácie na hlavnej stanici vo Vroclavi.