MI: Formačný materiál (február)

Ponúkame rytierom Nepoškvrnenej formačný materiál na mesiac február.

Úmysel modlitby na mesiac február:

Aby každý rytier dokázal vyjadriť krásu toho, že patrí Nepoškvrnenej.

Biblický text Jn 19,26-27:

Keď Ježiš uzrel matku a pri nej učeníka, ktorého miloval, povedal matke: „Žena, hľa, tvoj syn!“ Potom povedal učeníkovi: „Hľa, tvoja matka!“ A od tej hodiny si ju učeník vzal k sebe.

Poučenie:

Sv. Ján Pavol II. Posolstvo k XVIII. Svetovému dňu mládeže:

Preto i dnes chcem pripomenúť svoje biskupské a pápežské heslo: Totus tuus (Celý tvoj). Vo svojom živote totiž neustále pociťujem láskyplnú a účinnú prítomnosť Pánovej Matky. (...) Zverte sa jej s plnou dôverou! Potom zažiarite Kristovou krásou. Otvorení vanutiu Ducha sa stanete neohrozenými apoštolmi, schopnými šíriť okolo seba oheň lásky a svetlo pravdy. V Máriinej škole spoznáte, čo konkrétne od vás Kristus očakáva, naučíte sa klásť ho vo svojom živote na prvé miesto a k nemu obracať všetky svoje myšlienky a činy.

Zo Spisov sv. Maximiliána Kolbeho (Pisma nr 453, cz. I, s. 653-655).

Označenia ako sluha, syn, otrok, vec či vlastnosť sú pekné. Ale my túžime po niečom ešte väčšom. Túžime patriť jej bez akéhokoľvek ohraničenia v duchu týchto všetkých označení a ešte aj iných  takých, ktoré môžu alebo by ešte mohli byť vynájdené. Jedným slovom, patriť jej, „Nepoškvrnenej“. (...) Patriac teda v úplnosti Nepoškvrnenej, konajme, čo je v našich silách, aby sme obrátili a posvätili duše. Lebo toto prostredníctvom nás koná sama Nepoškvrnená. (...) Všetky aktivity, ktoré slúžia na prehĺbenie poznania Nepoškvrnenej a úzko nás s ňou spájajú, sú mimoriadne žiaduce. (...) Podstatou je patriť jej bezhranične. Môj najdrahší Otče, koľko krásy sa ukrýva v tých slovách: „patriť Nepoškvrnenej“. A my jej patríme. Patríme Nepoškvrnenej. (...) Ona miluje svojho božského Syna naším biednym srdcom. My sa stávame tými prostredníkmi, skrze ktorých Nepoškvrnená miluje Ježiša a keď v nás Ježiš vidí vlastníctvo a niečo ako súčasť svojej Matky, Nepoškvrnenej, miluje ju v nás i skrze nás. Aké prenádherné tajomstvo!

Objasnenie textov:

Snáď každý katolík pozná naspamäť slová, ktoré vyslovil Kristus na Kríži: „Hľa, tvoj syn! Hľa, tvoja matka!“ Ale čo znamená tento „testament daný z kríža“? Ježiš pred svojou smrťou dal cirkvi – čiže každému z nás – všetko to, čo je najdôležitejšie: Ducha Svätého a svoju Matku. V momente smrti zjavil nové povolanie Márie stojacej pod krížom – odteraz bude matkou svätého Jána. A keďže Ján bol reprezentantom všetkých Ježišových učeníkov, bola nám všetkým v Jánovi daná za matku. Ako milovaný učeník, tak aj my by sme ju mali prijať do nášho života viery, aby sme sa podľa jej vzoru stávali Ježišovými učeníkmi.

Sv. Ján Pavol II. bol už od svojej skorej mladosti človekom zvereným Nepoškvrnenej. Dá sa povedať, že vo svojom živote dokonale splnil Ježišov testament opísaný v evanjeliu. Prijal Máriu do svojho života a úplne sa jej daroval. Prirodzeným dôsledkom tohto jeho rozhodnutia bolo biskupské heslo, ktoré si zvolil: „Totus Tuus“ – celý tvoj, Mária! Pápež povzbudzuje všetkých, aby oddali svoj život Márii. Vtedy náš život príjme osobitný rozmer a nastavenie, ktoré sa zhoduje s Božou vôľou.

Meditácia

Darovať niekomu svoje srdce a úplné zverenie svojho života do jeho rúk, to je podstata lásky. Musíme skutočne milovať, veľmi nám musí záležať na osobe, ktorej sa úplne darujeme. Takýto postoj plný dôvery má napríklad malé dieťa voči svojim rodičom. Cíti, že sa na nich môže úplne spoľahnúť, že od ich starostlivosti závisí celý jeho život. V takomto kontexte sa dá ľahšie porozumieť, prečo nám vlastne v posledných momentoch svojho života dáva Ježiš svoju matku. Vedel, že potrebujeme takúto pomocníčku. Len ona môže človeku pomôcť prejsť po kľukatých životných cestách. Je to najmilší dar Božieho Syna. Ale to ešte stále nie je všetko – blízky vzťah s Máriou prináša krásu do života každého človeka – „Zažiarte Kristovou nádherou“ – hovorieval sv. Ján Pavol II. Podobné myšlienky nachádzame u sv. Maximiliána, ktorý nám odkazuje, že rytier ma túžiť ešte po čomsi viac, ako byť „synom“ alebo „služobníkom“ Márie. Chce „byť úplne jej“. Patriť jej, to znamená: poznávať ju, zotrvávať v jej blízkosti tak, aby mohla ona skrze nás milovať  nielen druhého človeka, ale aby milovala skrze nás Ježiša, a takejto láske nás učila.

Otázky na prehĺbenie

  1. Čo pre mňa znamená „patriť Nepoškvrnenej?“
  2. Čo ma najviac inšpiruje u sv. Maximiliána a sv. Jána Pavla II. vo veci zverenia sa Márii?
  3. Čo môžem vo svojom živote zmeniť, aby som bol ešte bližšie k Márii a cez ňu ešte bližšie k Ježišovi?
  4. Ktoré záležitosti môjho života zverujem Bohu s najväčšími ťažkosťami?
  5. Kedy som v živote prežil najhlbšiu skúsenosť materskej opatery Nepoškvrnenej?

 

Žiadosť o zapísanie do členskej knihy hnutia MI môžete posielať na adresu:

Rytierstvo Nepoškvrnenej

Nám. sv. Františka 4

841 04 Bratislava

email: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.