Bratislava: Karloveský farský ples

miniplesV sobotu 4. februára sa v Karloveskom centre kultúry konal náš tradičný farský ples.

Je to podujatie, ktoré sa medzi farníkmi teší stále väčšej obľube. Svedčí o tom skutočnosť, že po vstupenkách sa po začatí ich predaja doslova len tak zaprášilo. Ešte pred pár rokmi, pred konaním plesu, sme aj niekoľko nedieľ počúvali v rámci oznamov, že sa bude konať farský ples a je možné si zakúpiť vstupenky.  Tohto roku sme to začuli len raz a aj to len ako konštatovanie: „Posledné lístky na farský ples, ktorý sa uskutoční v sobotu 4. februára, si môžete zakúpiť online....“.

Niet sa čomu ani čudovať. Tí, ktorí tam v posledných rokoch boli, vedia, ako príjemne a dobre sa zabavili. Zaujímavý program, výborné jedlo a  živá hudba sa už stali pravidlom.  To však nie je všetko. Najdôležitejší sú ľudia, ktorí sa tam stretávajú. Drvivú väčšinu tvoria naši farníci. Mnohí sa navzájom osobne dobre poznáme z iných farských akcií, či spoločenstiev fungujúcich v rámci farnosti. A to je vidieť aj cítiť. Priateľské pozdravy, podania rúk, vzájomné objatia a ochutnávka dobrôt, ktoré pripravili naše manželky a maminy, to je niečo, čo vytvára skvelú, neopakovateľnú atmosfére.

Sprievodným slovom nás aj tento rok sprevádzala Alenka Jurčacková. Privítala aj oficiálnych hostí – starostku našej mestskej časti p. Danu Čahojovú s manželom, vicestarostu mestskej časti p. Branislava Zahradníka s manželkou, riaditeľa Spojenej školy sv. Františka z Assisi p. Jána Horeckého s manželkou a organizátora plesu pátra Petra Gallika, správcu našej farnosti. Nasledovalo vystúpenie dievčenského speváckeho súboru zo Základnej umeleckej školy sv. Cecílie, predstavil sa orchester žiakov a učiteľov z tejto školy a hneď za tým sa ujal slova páter Peter , ktorý nás pozval ku krátkej spoločnej modlitbe a následne označil ples za otvorený.

Mikrofónu sa potom  ujala speváčka Janais aj so svojim sprievodom a predstavila nám niekoľko slovenských i francúzskych piesní, čím sa vlastne začala aj tanečná časť plesu. A potom sa už zábava rozprúdila naplno. Prestávku  vyplnilo vystúpenie Katky Hanúskovej a Janka Briežnika, ktorí nám predviedli niekoľko spoločenských tancov a zábava opäť pokračovala.

Radosť, pohoda a vzájomnosť si podmanili aj pátra Tomáša Lesňáka, ktorý sa tiež zapojil a hodnú chvíľu s nami strávil na tanečnom parkete v spoločnom tanci.

Pred polnocou sa začala žrebovať tombola, v ktorej bolo množstvo hodnotných a zaujímavých cien. Organizátori pripravili 700 lístkov a všetky sa predali. Celý výťažok z tomboly bol určený na projekty pre našu Spojenú školu sv. Františka. Hlavnou cenou bol televízor, ktorý venoval Miestny úrad našej mestskej časti. Len na okraj sa žiada dodať, že niektorým šťastie  naozaj prialo a tak sme mohli spoznať nielen dvojnásobného, ale aj trojnásobného výhercu, presnejšie výherkyňu.

Po skončení tomboly bola druhá večera a veselie pokračovalo. My sme odchádzali tesne pred treťou hodinou ráno a ešte stále bola v sále asi polovica hostí. Bolo to krásne, bolo to príjemné, zostali nám nádherné spomienky na spoločne prežité chvíle.

Text: Vlado Šimko, foto: Miro Šimko