MI: Formačný materiál (marec)

maximilianPonúkame rytierom Nepoškvrnenej formačný materiál na mesiac marec.

Úmysel modlitby na mesiac marec: 

Aby Rytierstvo Nepoškvrnenej pracovalo neúnavne v prospech Božieho kráľovstva.

 

Sväté písmo Mt 6,10.31-33:

Príď kráľovstvo tvoje (...). Nebuďte teda ustarostení a nehovorte: »Čo budeme jesť?« alebo: »Čo budeme piť?« alebo: »Čo si oblečieme?«! Veď po tomto všetkom sa zháňajú pohania. Váš nebeský Otec predsa vie, že toto všetko potrebujete. Hľadajte teda najprv Božie kráľovstvo a jeho spravodlivosť a toto všetko dostanete navyše.

Poučenie:

Homília pápeža Františka počas rannej sv. omše v Dome sv. Marty (13. 11. 2014)

Božie kráľovstvo rastie každým dňom vďaka tým, ktorí o ňom svedčia bez veľkého hluku tak, že sa modlia a žijú s vierou svoje záväzky v rodine, práci a v svojich spoločenstvách. Možno ho uzrieť tam, kde často panuje materiálny nedostatok, kde ľudia zotrvávajú na modlitbách, starajú sa o deti a starých ľudí – ďaleko od hluku... Božie kráľovstvo nepriťahuje pozornosť. Správa sa nenápadne ako zrno, ktoré rastie v zemi. Je tiché, rastie vnútri. Vzrast na tejto zemi, kde žijeme, mu dáva Duch Svätý skrze našu otvorenosť. Myslíme na vytrvalosť mnohých kresťanov, ktorí sa starajú o svoju rodinu, na mužov a ženy v službe deťom a starým ľuďom, ktorí majú na konci mesiaca v rukách sotva niekoľko centov, no stále sa modlia. Tam vidíme Božie kráľovstvo, ktoré je ukryté v svätosti života, svätosti každého dňa. Božie kráľovstvo nie je od nás ďaleko. Je blízko! Táto každodenná blízkosť je jednou z jeho vlastností. Takže utrpenie a každodenný kríž, to všetko je súčasťou Božieho kráľovstva. Prosme Pána o milosť starostlivosti o Božie kráľovstvo, ktoré je v nás skrze modlitbu, adoráciu, službu lásky a mlčanie. Božie kráľovstvo je pokorné ako zrnko. Je pokorné, ale stane sa veľkým mocou Ducha Svätého. Našou úlohou je umožniť mu, aby v nás rástlo bez vystatovania: pomaly, nech príde Duch Svätý, premení naše duše a vedie ich ticho vpred. V mlčaní, v pokoji, v tichu, v blízkosti s Bohom a s druhými, adorujúc Boha, a to bez akýchkoľvek čudáctiev.

Zo Spisov sv. Maximiliána Kolbeho:

Článok s titulom Z poslednej chvíle (Pisma, Vol. II, č. 1040, s. 426 – 427). 

Každý nech považuje svoje okolie, príbuzných a známych, kolegov v práci a miesto bydliska za územie svojej misie, aby všetkých získal pre Nepoškvrnenú. Nech k tomu využije všetok svoj vplyv a všetky schopnosti.

Objasnenie textov:

Pojem „Božie kráľovstvo“ sa veľakrát objavuje v biblických textoch. Nachádza sa už v textoch judaizmu. Pre Izrael bol kráľom jedine Boh a znakom Božieho panovania bol jeho „pomazaný“. Bol to kráľ, ktorého si vybral a pomazal sám Pán. V judaizme sa očakávanie budúceho Božieho kráľovstva uskutočňuje životom podľa Mojžišovho zákona a zdokonaľovaním prítomného sveta. Cirkev túto náuku rozvinula. Ježiš Kristus naplnil dokonalým spôsobom Otcovu vôľu a priblížil nám Božie kráľovstvo. Vyslobodil ľudí spod vlády hriechu a smrti. To je podstata dobrej noviny ohlasovanej Ježišom. Jeho slová, zázraky a znamenia potvrdzovali príchod Kráľovstva. Keď nám Kristus zanecháva modlitbu Otče náš, učí nás prosiť: „Príď kráľovstvo tvoje“. Hneď po prosbe o posvätenie Božieho mena má nasledovať naša túžba po príchode jeho kráľovstva a odhodlanie vykonať všetko, aby sa v dnešnom svete stalo skutočnosťou.

Úvaha:

Ježišove slová v Matúšovom evanjeliu sú veľmi povzbudzujúce: „Otec vie“, čo potrebujeme. Boh hovorí: „nestrachujte sa“. Čo teda máme robiť? Veď predsa potrebujeme jesť, piť, obliekať sa. Pápež František nás povzbudzuje, že máme „rásť“ ako zrno ukryté v zemi uprostred každodennej nenápadnosti. Máme žiť svoje povolanie a s láskou vykonávať svoje povinnosti, ktoré nám Pán Boh zveril. Zotrvávame v modlitbe, v Božej prítomnosti, prijímame utrpenia, milujeme blížnych... To ostatné dokoná Duch Svätý, ak mu to dovolíme a budeme mu k dispozícii, ak sa celou vôľou zveríme Nepoškvrnenej, ako nás to učil sv. Maximilián.

Vari sa vtedy netreba už o nič starať? Sv. Maximilián písal všetkým rytierom, aby pre rast Božieho kráľovstva využili všetok svoj vplyv a všetky ich schopnosti. V práci pre Božie kráľovstvo máme zaangažovať celý svoj talent, všetko svoje úsilie, všetko, čo máme.

Počúvajúc a odpovedajúc na Božie slovo chceme vždy mať na pamäti najskôr Božiu slávu, poukazovať svojím životom na nebo a nachádzať vo všetkom vhodnú mieru pri vykonávaní svojich povinností, aj tých najobyčajnejších. Božie kráľovstvo môžeme ohlasovať dokonca aj pri čistení zemiakov, pri krájaní chleba, pri umývaní podlahy. Nebojme sa, nič nám nebude chýbať. „Všetko ostatné nám bude dané.“

Otázky k osobnej reflexii:

  1. Čím je pre mňa Božie kráľovstvo? Čo rozumiem pod týmto pojmom?
  2. Akým spôsobom pracujem pre Božie kráľovstvo?
  3. Komu môžem svojimi slovami a postojmi ohlasovať Božie kráľovstvo?
  4. Čomu sa venujem intenzívnejšie? Starostiam o veci tohto sveta alebo Božiemu kráľovstvu?
  5. Nestalo sa mi, že kvôli nesprávnemu pochopeniu evanjelia zanedbávam svetské záväzky alebo povinnosti svojho stavu? Pochopil som, tieto povinnosti mám vykonávať s ohľadom na Božie kráľovstvo?