MI: Formačný materiál (apríl)

kolbeminiPonúkame rytierom Nepoškvrnenej formačný materiál na mesiac apríl.

 

Úmysel modlitby na mesiac apríl:

Aby všetci, ktorých inšpiruje spiritualita sv. Maximiliána, dokázali prijať logiku veľkonočného tajomstva.

Sväté písmo 2Kor 4,14a.15-17.19a.21

Lebo nás ženie Kristova láska (...). A zomrel za všetkých, aby aj tí, čo žijú, už nežili pre seba, ale pre toho, ktorý za nich zomrel a vstal z mŕtvych. Preto odteraz nepoznáme nikoho podľa tela. A ak sme aj poznali Krista podľa tela, teraz už nepoznáme. Kto je teda v Kristovi, je novým stvorením. Staré sa pominulo a nastalo nové (...). Veď v Kristovi Boh zmieril svet so sebou a nepočítal ľuďom ich hriechy (...). Toho, ktorý nepoznal hriech, za nás urobil hriechom, aby sme sa v ňom stali Božou spravodlivosťou.

Cirkevné učenie

Sv. Ján Pavol II., encyklika Dives in misericordia 7-8.

Veľkonočné tajomstvo je vrcholom tohto zjavenia a uskutočňovania milosrdenstva, ktoré môže urobiť človeka spravodlivým a obnoviť samu spravodlivosť, nakoľko je ona totožná s tým poriadkom spásy, ktorý chcel Boh od počiatku uskutočniť v človekovi a skrze človeka vo svete. Veľkonočné tajomstvo je teda sám Kristus ako vrchol nevyspytateľného tajomstva Boha. Práve tu sa najviac a dokonale spĺňajú slová povedané vo večeradle: "Kto mňa vidí, vidí aj Otca“ (Jn 14,9).

Z textov sv. Maximiliána

„Láska Boha voči ľuďom“, prednáška sv. Maximiliána Kolbeho.

Pán Boh sa chcel priblížiť stvoreniu. Ten, kto niečo vytvorí vlastnými rukami, miluje tú vec. Preto aj Pán Boh musí milovať svoje stvorenia. Najdokonalejším Božím stvorením je človek a jeho má aj Pán Boh najradšej, lebo je to jeho najlepší obraz. V Starom zákone čítame o tomto približovaní sa Pána Boha, bol to však skôr zákon strachu ako zákon dôvernej lásky. Nadišiel čas, keď sa Boh stal človekom, aby odstránil ohromnú priepasť, ktorú vyhĺbil hriech. Prišiel ako Spasiteľ a Vykupiteľ. Viac ako tri roky verejne učil a nakoniec vykonal obetu na kríži. Bolo azda nutné, aby až sám Pán Boh vykúpil človeka? Nemohol azda stvoriť nejakú dokonalú dušu? Nemohol azda zoslať na ľudí rôzne druhy utrpenia aby sa zadosťučinilo Božskej spravodlivosti? (...) Samozrejme, pre toto zadosťučinenie nebolo nutné, aby Pán Ježiš umrel na kríži. Stačila by jedna kvapka krvi, jedna slza, ale Pán Ježiš nás nechcel iba vykúpiť. Chcel nám ukázať bohatstvo svojej lásky. Mohlo by sa nám zdať, že Pán Ježiš nemohol dať nič viac, keď už dal seba samého, lebo už nám dal všetko. Ale Božia láska vynašla ešte lepší spôsob – v oltárnej sviatosti prebýva s nami Pán Ježiš až do konca sveta. Toľkokrát znevažovaný, zneucťovaný, predsa však zostáva s nami a prebýva na toľkých oltároch.

Objasnenie textov

Veľkonočné tajomstvo – mystérium umučenia, smrti a zmŕtvychvstania v konečnom dôsledku ukázalo, kým je Ježiš Kristus naozaj. Ľudia, ktorí s ním žili, videli človeka (podľa tela). Prijal na seba celé ľudské utrpenie, aby ho premenil mocou svojho zmŕtvychvstania a nás oslobodil z otroctva a pritiahol nás znova k sebe. Naše prijatie veľkonočnej logiky, to je zmena spôsobu myslenia, je to uvedomenie si, že žijeme umierajúc, víťazíme prehrávajúc, získavame tým, že strácame.

Úvaha

Je ťažko hovoriť o tom najväčšom tajomstve, ktorým je veľkonočné mystérium. Existuje ale slovo, ktoré nás veľmi významne vťahuje do srdca tejto problematiky. Tým slovom je láska. To ona nás ženie, ako vraví sv. Pavol. Ženie nás, aby sme Božej milosti dovolili pomaly premieňať naše srdcia, aby sme sa chceli stávať „novým stvorením“. Znamená to, že máme žiť ako skutočné Božie deti, bez polovičatosti v každej oblasti nášho života. Ukrižovaný a zmŕtvychvstalý Kristus nám zjavuje milosrdného Otca. A deti majú povinnosť nasledovať svojich rodičov! Ako to robiť? To nám celým svojím životom ukázal sv. Maximilián. Máme svojou vlastnou vôľou konať vôľu Otca, vložení do bedlivých rúk nepoškvrnenej Matky.

To všetko má svoj pôvod v Božej láske k nám a opiera sa o ňu. Otec nás stvoril z lásky a napriek hriechu túži byť čo najbližšie ku každému z nás. Aby nás vytrhol z osídel smrti, zostúpil až k šialenstvu kríža. Je ťažké porozumieť tomu a pojať to ľudským rozumom. Vzbudzujme teda v sebe neustálu túžbu, aby sme prijali túto prehojnú lásku, o ktorej tak pekne hovoril sv. Maximilián Kolbe. Prijatie tejto lásky znamená zároveň prijatie veľkonočnej logiky. Je to pochopenie, že ňou sa môže riadiť i náš život.

Otázky

  1. Rozumiem pojmu veľkonočné tajomstvo?
  2. Ako prežívam Veľký pôst? Stalo sa v mojom vnútri vďaka pôstnej obnove niečo nové? Aký pokrok som urobil?
  3. Ako prežívam Veľkonočné trojdnie?
  4. Z akej perspektívy spoznávam Boha, keď meditujem jeho tajomstvá umučenia, smrti a zmŕtvychvstania?
  5. Pre koho žijem? Pre seba, alebo pre Boha?

Žiadosť o zapísanie do členskej knihy hnutia MI môžete posielať na adresu:

Rytierstvo Nepoškvrnenej

Nám. sv. Františka 4

841 04 Bratislava

email: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.