Albánsko

Albánsko: Svätá Klára

klara-miniPočas môjho mesačného pobytu v Albánsku som toho zažil naozaj veľa. Teraz by som sa s vami chcel podeliť o spomienky na sviatok svätej Kláry, ktorý sme slávili viac dní a dokonca aj na viacerých miestach.


Začali sme už v nedeľu (10. augusta) v našom farskom kostole vo Fier. Po svätej omši sme našich farníkov pozvali do pastoračnej miestnosti ma malé agapé spojené s predstavením života svätej Kláry. Táto prezentácia, ktorú pripravili naši terciári, zožala veľký potlesk. Niektorí farníci mi dokonca prezradili, že doteraz o svätej Kláre nevedeli vôbec nič.

V pondelok sme sa s mládežou vybrali na výlet do mesta Bilisht, kde pôsobia Sestry františkánky od evanjelia. Cestou sme sa zastavili v meste Pogradec pri Ohridskom jazere. Páter Jaroslav nám najprv ukázal dom, v ktorom sa stretávajú miestni katolíci, potom sme si dali rozchod. Mladí odišli k jazeru a my, minoriti, sme sa prešli po meste.

Chceli sme vojsť do pravoslávneho kostola a pomodliť sa breviár. Vchod do areálu bol však zamknutý, preto sme hľadali iný. Vtom nás dobehol mladý muž na bicykli, ktorý sa nám predstavil ako syn pravoslávneho kňaza. Ponúkol sa, že zájde po kľúče a kostol nám otvorí. Tak sme sa nakoniec do kostola dostali. Takúto ústretovosť sme teda nečakali.

svata-klara-mapa

Sestry nás prijali veľmi milo a ukázali nám miesto, kde môžeme prenocovať. Potom sme sa zúčastnili na svätej omši, ktorú slúžil páter Jaroslav a jeden mladý taliansky kňaz. Okrem nás a sestier sa na nej zúčastnilo aj mnoho miestnych ľudí. Spevom skrášlili liturgiu mladí dobrovoľníci z Talianska, ktorí počas dvoch týždňov pomáhajú sestrám v ich práci. Páter Jaroslav v kázni predstavil život svätej Kláry.


Po svätej omši nás mladí Taliani pozvali na večeru, ktorú sami pripravili. Boli veľmi milí a zhovorčiví, takže sme sa dosýta nielen najedli, ale aj vyrozprávali. Bolo počuť albánčinu, angličtinu a taliančinu.


Na druhý deň sme sa po rannej svätej omši a raňajkách vydali na spiatočnú cestu. Zastavili sme sa v meste Korçë, v ktorom väčšinu obyvateľov tvoria kresťania. Väčšina z nich sú pravoslávni (v centre mesta majú prekrásnu katedrálu), ale nájdeme tu aj katolíkov (tiež tu majú svoj kostol). Nad mestom sa týči veľký biely kríž. Po prehliadke mesta sme zamierili domov.


Text a foto: br. Tomáš M.

ÂÂ