Juniorát

Veni Sancte Spiritus

Vo štvrtok, 12. októbra, vzývala celá Trnavská univerzita Ducha Svätého, aby nás sprevádzal po celý akademický rok 2017/18.

Naša Teologická fakulta mala už tradične na starosti liturgiu. Minoritov tento rok pri oltári zastupoval len diakon, br. Tomáš M. Ostatné služby si rozdelili bratia verbisti, kapucíni a redemptoristi. Táto skupina vyrazila z Bratislavy autom už o 7:15.

Zvyšní študenti Teologickej fakulty cestovali do Trnavy autobusom, ktorý vyrazil o 7:30. Tam mali minoriti tiež svoje zastúpenie: bratov Josefa, Petra a Petra.

Slávnostná svätá omša v trnavskej katedrále začala o 9:00. Predsedal jej vladyka Milan Lach, apoštolský administrátor Parmskej eparchie Ruténov v Spojených štátoch amerických, ktorý je zároveň bývalým študentom a pedagógom našej fakulty. Homíliu predniesol páter Peter Dubovský, dekan Pápežského biblického inštitútu v Ríme. Vo svojom príhovore hľadal analógie medzi Perzskou ríšou a dnešným svetom. Perzská ríša totiž zjednotila veľké územie, zrušila hranice, zaviedla spoločný jazyk a spoločnú menu, ale neskôr upadla kvôli korupcii a falošným odborníkom, ktorí sa vede nevenovali poctivo. Na záver vyzdvihol štyri aspekty jezuitského vzdelávania - medzi nimi aj poctivosť a ochotu deliť sa svojimi poznatkami.

Po svätej omši pokračoval program v Dome kultúry odovzdávaním pamätných medailí, pretože naša univerzita slávila 25. výročie obnovenia činnosti. Pre veľký záujem sme sa my, minoriti, do sály už nedostali. Predstavenie scénického tanca vyjadrujúce históriu univerzity a príhovor rektora si môžete pozrieť tu (veď raz vidieť je lepšie ako stokrát čítať). Čas čakania vo vestibule sme strávili v bratskom rozhovore, počas ktorého sme hodnotili náš doterajší život a plánovali sme, čo ďalej. Toto bratské stretnutie sme zakončili modlitbou breviára a Anjel Pána.

Naspäť sme sa zviezli autom spolu s niekoľkými pedagógmi. Na pumpe vedľa nás tankoval aj kombajn. Ak chcete vidieť, koľko litrov sa doň zmestí a koľko to stojí, pozrite si poslednú fotografiu.

Text: br. Tomáš M.
Foto: br. Josef M. & br. Tomáš M.