Bratislava

CYKLOPÚŤ 2.deň

Nastala noc a nastalo ráno, deň druhý. Po porade sme sa zhodli, že budeme odchádzať skôr aby sme sa vyhli teplu.

Raňajky sme mali už o šiestej, v rýchlosti sa pobalili a vyrazili do slovinského Ptuj.

Dnes nás hostila najmä naša kuchárka. Na prestávke na pumpe nás už vyhľadávaných čakala s nakrájanými jablkami a keksíkmi. A na obede pri jazere nás pohonila výbornými tortilami so zeleninou.

Celú cestu nás sprevádzali menšie kopce ale aj niekoľko zjazdov,  ktoré sme si naplno užili.
Opäť sme z Maďarska prešli nachvíľu do Rakúska, kde v momente zmizli na cestách výtlky. Prejazd cez slovinské hranice sme zvečnili fotkou, keďže len málokto z nás už v Slovinsku bol. Po ceste sme sa zastavovali v kostoloch,  niektoré boli cestou, k iným sme si to museli vyšliapať. Ešte jedna zastávka v klimatizovanom obchode na radler a až len 10km k ubytovaniu.

Po včerajšom bezproblémovo dni nám dnes pribudla jedna osma na bicykli alebo lepšie povedané takmer rozpletené koleso. Poslali sme ho do servisu a náš cyklopútnik sa mohol aspoň odviesť v klimatizovanom aute.

V meste Ptuj nás už čakali slovinskí minoriti. Ubytovali nás skromnejšie, na chodbe, ale aspoň sme mali strechu nad hlavou. Pár odvážlivcov zostalo spať vonku v nádvorí kláštora, no to ešte netušili, že čo obnáša každoročný festival Ptujská noc. Ptujčania si užívajú leto naplno a obzvlášť cez festival na ktorý sme práve natrafili. Keď sa zabávajú až do rána bieleho a hlučnú party je počuť na všetky strany, čo mnohým nedalo dobre spať.

Po ubytovaní, rýchlej sprche sme sa navečerali v kláštornej jedálni. Tam si z nás miestny minorita urobil žart. Priniesol nám vínové fľaše, s radosťou sme si štrngli a keď sme ochutnali, bola to čistá voda. Vybrali sme sa teda ešte do mesta a páter Lucián nám ešte odslúžil večernú svätú omšu.

Dnes sme prešli 148km s prevýšením 832m

Text: Mária Vlčeková; foto: Radovan Plevko