Bratislava

CYKLOPÚŤ 10.deň

Vstali sme skôr, aby sme sa vyhli horúčavám a poobede sa mohli trochu vykúpať.

Omšu sme preto začali už o 5:30 v kaplnke u sestričiek. Nasledovali rýchle raňajky a potom sme už vyrazili naprieč dobrodružstvám ďalšieho dňa.

Najskôr nás čakal pekný zjazd. Čo sme si naposledy vyšliapali hore, dnes sme sa mohli zviesť dole. Na jeden šup sme prešli vyše 40km. A tak aj ďalší raz a ďalší. Pomedzi to desiatky ruženca a ani sme sa nenazdali a pred obedom bolo na tachometri už takmer 120km.
Zažili sme pravý taliansky temperament počas premávky. Boli sme nútení prudko brzdiť a niekedy sme sa aj zošuchli z bicykla. Našťastie sa nič vážne nestalo. Utrpela iba jedna sedanka, ktorá predčasne ukončila cyklopúť. Jazdec dokončí cyklopúť v pohodlnom klimatizovanom aute až do Ríma, tvári sa byť spokojný.

Na obed sme sa opäť zastavili u minoritov, kde sme zjedli naše tradičné chlebíky. Po miernom výstupe sme prišli do kostola v Ortone, kde sme mohli vidieť relikvie apoštola Tomáša a pomodlili sme sa za všetkých Tomášov, ktorých poznáme.

Ďalej naša cesta pokračovala k moru na novovybudovanú cyklotrasu, ktorá nahradila starú železnicu. Mali sme krásne výhľady priamo na more a naplno sme to užívali. Šli sme aj cez tunely. Cestou sme si spravili ešte pauzu na kúpanie. Potom nás čakal už len posledný úsek do Lanciana. Zastavili sme sa ešte v kostole už priamo v kopcovitom Lanciane, v ktorom sa stal eucharistický zázrak.

Dorazili sme do kláštora františkánov, v náročnejších podmienkach sa navečerali a osprchovali a zvalili na karimatky lebo zajtra nás čaká najnáročnejšia etapa.

Dnešný deň sme prešli 172km s prevýšením 660m.

Text: Mária Vlčeková;  foto: cyklopútnici