Bratislava

CYKLOPÚŤ 11.deň

Začíname tradičnými raňajkami o šiestej a lúčime sa s pátrom františkánom, ktorý nám ponúkol strechu nad hlavou.

Už od začiatku začínajú kopce, ktoré nás budú sprevádzať po celý deň. Sme na to psychicky pripravení, snáď aj fyzicky. Dúfame, že to budeme mať čoskoro za sebou. Prvá zástavka bola na kopci v Manoppello. Videli sme tam tvár Ježiša, ktorá bola otlačená na látke. V zdolávaní kopcov sme pokračovali ďalej, no stále nás ten najväčší ešte len čakal.

Zastavili sme ešte v Castelvecchio Subequo, kde majú minoriti kláštor. V kostole svätého Františka sme mali svätú omšu. Boli tam fresky rovnaké ako sú v Assisi, len v zmenšenej veľkosti. Miestny predstavený nám urobil radosť tým, že nás pohostil.

Začíname stúpať do náročnej etapy. Privolali sme k sebe aj sprievodné auto, ktoré nám bude zastavovať v kopcoch. Niektorí vybehli rýchlo hore kopcom, iní si spríjemňovali cestu hudbou, no všetci sa potili vo vlastnej šťave. Ani sme sa nenazdali a už sme boli hore, kde nás čakalo ovocné pohostenie a dobrý pocit zo zdolania najvyššieho kopca celej púte. Potom už nasledoval zjazd s nezabudnuteľným výhľadom a cesta do cieľa až do tmy. Horko ťažko sme sa dostali do Tagliacozzo, preniesli bicykle ponad autá a zaparkovali v kláštore. Tam nás pohostili dvojičky minoriti a iní dobrí ľudia. Stále nám nosili jedlo a my sme vyhladovaní len jedli a ďakovali. Osprchovali sa a zaľahli spať.

Dnešný deň sme prešli 165km s prevýšením 2466m.

Text: Mária Vlčeková; foto: cyklopútnici