Bratislava

Karloveský farský splav 2023

Aj tento rok sme začali čas letných dovoleniek naším spoločným farským splavom.

Nakoľko na Malom Dunaji sme už poznali takmer každú zákrutu, viacerí z nás zatúžili spoznať aj vody iných riek. Rozhodli sme sa vyskúšať sieť dunajských ramien u našich južných susedov v Maďarsku. Za svoj hlavný tábor sme si zvolili Vadviz kemp za obcou Dunakiliti. 

Splav sme začali večer 30. 6. 2023 (v piatok) úvodnou sv. omšou vo Vadviz kempe pod holým nebom. Po nej nasledovala krátka „organizačná porada”, na ktorej sme si pripomenuli niekoľko vodáckych zásad. Večer sme ukončili spoločným táborákom, pri ktorom sme nezabudli osláviť začiatok služby nášho staronového pána farára pátra Luciána. 

Na druhý deň v sobotu ráno sme po ranných chválach a sv. omši  vyplávali na prieskumnú platbu za krásami dunajských ramien. Naša plavba sa nevyhla ťažším úsekom, kde bolo potrebné prenášať lode cez hrádzky, veslovať v protiprúde či hľadať správnu cestu v spleti kanálikov. Vďaka Bohu a aj vďaka kvalitnému organizačnému tímu sme všetko zvládli a večer v kempe sme si mohli užívať spoločne chvíle v kruhu farskej rodiny spoločným spievaním pri táboráku a úprimnými rozhovormi o rôznych témach, ktoré trápia alebo tešia naše farské spoločenstvo. 

V nedeľu sme opäť začali deň s Pánom. Po raňajkách sme sa vydali preskúmať tajomné Helenino jazero. Bolo nám povedané: “Kto bude mať šťastie, možno zbadá aj sladkovodné medúzy a kto bude mať odvahu, môže navštíviť aj Čertov ostrov." Tešili sme sa na nové dobrodružstvo, avšak plavba k jazeru nebola jednoduchá. Museli sme bojovať proti nemilosrdnému protiprúdu a nepredvídateľnému vetru. Naša námaha však stála za to, aj keď šťastie na medúzy sme nemali. Pozitívne nás prekvapili krásne vodné rastliny a číra voda Heleninho jazera. Splav sme ukončili v poobedných hodinách s nemalou únavou, ale na druhú stranu so silným pocitom zadosťučinenia a vďačnosti za spoločne strávený čas v prírode.  

Karloveský farský splav organizujú minoriti nepretržite už dvanásť rokov. Môže sa uskutočniť vďaka organizačným schopnostiam niektorých farníkov a tiež finančnej pomoci mestskej časti Bratislava - Karlova Ves, za čo sme im veľmi vďační.

Text: Michal Drábek; foto: Anton Gebauer a P. Lucián