Bratislava

Farská púť Santiato - Fatima

FatminiDvadsiatka veriacich z farnosti Bratislava – Karlova Ves a k tomu ďalších dvadsať iných z rôznych strán Slovenska sa začiatkom mesiaca októbra vybrala na spoločnú púť na západné pobrežie Európy.

IMG 2221xDvadsiatka veriacich z farnosti Bratislava – Karlova Ves a k tomu ďalších dvadsať iných z rôznych strán Slovenska sa začiatkom mesiaca októbra vybrala na spoločnú púť na západné pobrežie Európy. Hlavnými zástavkami bolo mesto v severnom Španielsku, v ktorom sa uchovávajú ostatky sv. Jakuba Apoštola a portugalská Fatima, kde sa pred necelými sto rokmi zjavila Panna Mária s dôležitým posolstvom pre celý svet.

Púť sa začala 4. októbra ráno, letom z Viedne cez Malorku do Santiago de Compostela. Tu pútnici prežili príjemný večer toho istého dňa ako aj dopoludnie nasledujúceho, v osobnej aj spoločnej modlitbe, v obdive nad náboženskou a kultúrnou tradíciou. Vrcholom bola sv. omša nad hrobom sv. Apoštola Jakuba, na záver ktorej mohli vidieť v akcii aj slávne Botafumeiro, čiže obrovské kadidlo, poháňané ôsmimi mužmi, ktoré sa rúti pozdĺž celého transeptu katedrály.

Po niekoľkohodinovej ceste autobusom sa pútnici ubytovali vo Fatime, pár minút chôdze od miesta hlavných zjavení. Povznášajúcim zážitkom bolo môcť sa zúčastniť na spoločnej modlitbe ruženca v rôznych jazykoch, ako aj na pobožnosti fatimskej soboty v nasledujúci deň. Okrem toho sa pútnici zúčastnili na slovenskej sv. omši s pútnikmi z východného Slovenska, ako aj na krížovej ceste. Okrem toho bol čas pozrieť si ďalšie miesta spojené so životom a zjaveniami fatimských pastierikov, ako aj navštíviť krásne miesta neďaleko Fatimy a obdivovať ich pamätihodnosti, ako napríklad významné opátstva a kostoly v Batalhá a v Alcobaça, či prístavné mesto Nazaré.

Štvrtý a zároveň posledný deň sa pútnici presunuli do hlavného mesta Portugalska. Cestou do Lisabonu sa ešte zastavili v Santarém, kde si uctili relikvie eucharistického zázraku z 13. storočia. Po príchode do Lisabonu bol čas pozrieť si niektoré časti mesta, no hlavným cieľom pútnikov bola katedrála a neďaleký kostol vystavaný nad rodným domom sv. Antona, nazývaného nie podľa mesta jeho narodenia, ale podľa miesta pochovania, čiže Paduánskeho. V katedrále bol čas sa pomodliť pri krstiteľnici, v ktorej bol veľký svätec pokrstený.

Pútnici sa vrátili domou šťastne v nedeľu v noci, naplnení obrazmi a zážitkami, ktoré im navždy zostanú v pamäti. Deo gratias!

text: pt foto: Vojtech Tóth

.

.