Bratislava

Hľa služobnica Pána

kvačany"Hľa služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova". Týmito slovami sa dá popísať téma mládežníckej letnej Duchovnej obnovy Spoločenstva Misia Máriina.
"Hľa služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova". Týmito slovami sa dá popísať téma mládežníckej letnej Duchovnej obnovy Spoločenstva Misia Máriina. Páter Tomáš nám dal veľa podnetov na rozmýšľanie o našej viere, o jej žití. Ako už z názvu vyplýva, sme Mariánske spoločenstvo a Pannu Máriu máme osobitne vo veľkej úcte, takže nám téma DO „Panna Mária vzor viery“, bola veľmi blízka. Páter Tomáš začal obnovu najprv veľmi pozvoľna, len taká príprava, aby sme hneď nezutekali, ale potom už prišlo to jadro. Je až neuveriteľné, čo všetko sa skrýva za niekoľkými slovami, za Márinou otázkou „Ako sa to stane“ až po jej súhlas „Hľa služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova“. Viera otvára srdce človeka na Boha a ja verím, že počas tejto duchovnej obnovy sa naše srdcia na Boha viacej otvorili a všetci sme pochopili čo všetko dokáže a akým obrovským darom je pre nás viera.

Duchovná obnova bola v Kvačanoch, v Kvačianskej doline. Tu sa nám dostalo veľmi milého privítania od ústretovej pani riaditeľky, milého pána farára a od úžasných pani kuchárok. Prvé dni Duchovnej obnovy boli naplnené prednáškami, silenciom a krátkymi výletmi do okolia Kvačianskej doliny. V stredu sme mali sv. omšu vonku pri Kvačianskych mlynoch. Vo štvrtok sme si spravili okružný výlet cez Prosiecku dolinu – Prosečné ( na ktoré si vyšli tí zdatnejší na čele s pátrom Tomášom)- až do Kvačianskej doliny. Večer, keď už telo bolo vyčerpané a mysel prečistená, bolo treba ešte nakŕmiť dušu kratšou, ale výdatnou prednáškou. Duchovnú obnovu sme zakončili v piatok. Niektorí odišli domov, iní zostali v Kvačanoch a ďalší odišli do Ružomberka na akciu R13, ktorá prebiehala súčastne so Svetovými dňami mládeže v Rio de Janeiro. Kto prežil aspoň chvíľu na akcií R13 určite neľutuje. Program bol rozličný a každý si tam mohol nájsť niečo pre seba. Zaujimavým bolo podujatie Expo reholí. Každá rehoľa sa predstavila pútavým a zaujímavým spôsobom, fatázií sa medze nekládli. Dievčatá si mohli vyskúšať indické sárií a vyrobiť rozličné predmety. Chlapci si zase mohli zafajčiť fajku mieru. Nezabudnuteľným bol aj minoritský stánok, ktorý sa niesol v indijánskom duchu. Pri ohníčku s indijánskymi čelenkami na hlave si zaspomínali na ducha sv. Františka. 

text: Veronika Lacková, foto: Veronika Lacková, Radovan Plevko, Marián Rajnoha