Bratislava

Deti ich videli pobehovať v Rodinkove

1-LacoŠokujúce prekvapenia zažívali deti toto leto v Belušských Slatinách. V týždni od 14.7. do 20.7.2013 náhodne stretávali solúnskych bratov, ktorí sa tam zjavovali v neočakávaných hodinách.
Šokujúce prekvapenia zažívali deti toto leto v Belušských Slatinách. V týždni od 14.7. do 20.7.2013 náhodne stretávali solúnskych bratov, ktorí sa tam zjavovali v neočakávaných hodinách. Kuriozitou, ba až historickou záhadou, bolo, že menovaní pobehovali odetí v minoritských habitoch. Teda v odevoch rehole, ktorá v ich čase ešte neexistovala. Túto záhadu sa zatiaľ nepodarilo vysvetliť, ale viacerí sa zhodujú v tom, že to má byť nejaké posolstvo na vyššej prorockej úrovni. Skutočná prítomnosť solúnskych bratov v tomto priestore a čase sa nedá spochybniť. Zachytilo ich niekoľko videokamier. Záznamy boli neskôr spracované do krátkeho dokumentárneho cyklu. Dalo sa očakávať, že podobné úkazy sa v roku sv. Cyrila a Metoda udejú a sme radi, že práve naše deti ich zažili.

O čo vlastne išlo? V Beluškých Slatinách v novootvorenom Pastoračnom zariadení žilinskej diecézy Dom prijatia pre rodiny Rodinkovo sa na svojej x-tej letnej duchovnej obnove stretli približne 120 členovia a sympatizanti spoločenstva Misia Máriina pod vedením minoritu pátra Tomáša Lesňáka, OFMConv. , ktorého s témou Modlitba podporili členovia Spoločenstva Dobrého pastiera Vierka Vaclavová a Peter Kossey. Každodenné omše, ranné chvály, vešpery a ružence dopĺňali zdanlivo jednoduché témy: Krst a Modlitba. Na prvý pohľad sa zdajú dôverne známe a prežuté, človek by si povedal, čo sa nám tam už len dá povedať nového. A predsa sme aj my, tak ako naše deti z Cyrila a Metoda, boli zošokovaní ďalšou hĺbkou tajomstva krstu a symboliky jeho znakov. Nadchli sme sa na jednej strane krásou tohto poznania, jeho príťažlivosťou a cítili sme božiu starostlivosť o nás, ktorá z toho priam kričala. Na druhej strane sme sa nadýchli a zvážneli. Opäť na nás doľahla zodpovednosť a bázeň z novej úrovne požiadaviek na nás, náš život a naše vnútro.

Mimochodom - Rodinkovo záťaž nášho spoločenstva bez problémov a hlavne sympatickým spôsobom zvládlo. Odporúčame všetkým. Zaujala nás šírka ich projektov. Sú zameraní na rodiny a majú produkty aj pre tie neúplné a ekonomicky slabšie.

A mimochodom – sv. Cyrila a Metoda hrali naši animátori, ktorí takýmto spôsobom spestrili aj tak nabitý program pre deti. A vzniknutý dokumentárny cyklus možno považovať za prvý počin nášho spoločenstva v oblasti elektronických médii.

Text: Laco Šutý, foto: Martin Hollý
.
.