Bratislava

Rím: Cesta tam a späť

Roma

Ako už iste viete, na Slávnosť Zvestovania Pána bol náš spolubrat Jozef Sukeník vysvätený za diakona. Na tejto slávnosti sme sa my, bratia minoriti, zúčastnili v hojnom počte.

Ako už iste viete, na Slávnosť Zvestovania Pána bol náš spolubrat Jozef Sukeník vysvätený za diakona. Na tejto slávnosti sme sa my, bratia minoriti, zúčastnili v hojnom počte.

V pondelok 24. marca, v skorých ranných hodinách, vyrazilo spred bratislavského kláštora naše známe veľké biele auto značky VW Caravelle. Posádku tvorilo osem bratov: páter Tomáš a Martin (šoféri), páter Bogdan a brat Janko (z Brehova) a bratia juniori (Ondrej, Josef, Tomáš, Petr). Počas cesty bol čas takmer na všetko: na modlitbu, na rozhovor, na spánok, na čítanie i počúvanie. Veľmi sa mi páčila relácia o Teológii tela hlásanej Jánom Pavlom II., ktorá je dostupná na internete v archíve rádia Lumen. Keďže sme mali dobrý čas, zastavili sme sa na Montecasale – pustovni z čias sv. Františka, ktorú momentálne obývajú bratia kapucíni. Večer sme šťastne dorazili do Ríma a ubytovali sme sa v našom medzinárodnom seminári Seraphicum. (Tesne pred bránou nám došla nafta, takže posledné metre sme museli auto tlačiť – nielen do dvora, ale aj na pumpu.) Privítal nás brat Jozef so svojou rodinou a naši spolubratia z Albánska, ktorí tiež pricestovali na jeho vysviacku.

V utorok doobeda sme sa prešli po okolí seminára. Za zmienku stojí Tre Fontane (Tri pramene), kde podľa tradície sťali sv. Pavla a na miestach, kam dopadla jeho hlava sa objavili vodné pramene. Neďaleko je tiež miesto, kde sa nie tak dávno zjavila Panna Mária istému vodičovi električky a teraz sa tam prichádza modliť veľa ľudí. Popoludní sme sa metrom presunuli do Baziliky Dvanástich apoštolov, pri ktorej sídli naša generálna kúria. O 17:00 sa tu začala slávnostná svätá omša, počas ktorej bol brat Jozef vysvätený za diakona. Biskup, ktorý jej predsedal je náš spolubrat a bývalý dlhoročný sekretár Josepha Ratzingera z časov, keď bol ešte prefektom Kongregácie pre náuku viery. Na vysviacke sa zúčastnili sa aj páter Lucián a páter Michal Ledecký.

V stredu ráno nám páter Lucián vybavil svätú omšu v Bazilike sv. Petra - pri hrobe bl. Jána Pavla II. Brat Jozef tu prvýkrát slúžil ako diakon. Potom sme sa zúčastnili na generálnej audiencii so Svätým Otcom Františkom. Hovoril o sviatosti kňazstva. Nasledoval obed vo Vatikáne - v Apoštolskej penitenciárii, za ktorý tiež vďačíme pátrovi Luciánovi. Poobede sme išli na návštevu k pátrovi Michalovi Ledeckému do Anzio. Prešli sme sa k moru a odskočili sme aj do neďalekého Nettuno, kde sú relikvie sv. Márie Goretti. Návštevu zavŕšila slávnostná večera, ktorú páter Michal pripravil s pomocou brata Janka.

Vo štvrtok sme navštívili Kalixtove katakomby. V jednej z podzemných miestností sme slávili svätú omšu. Po nej nás páter Lucián pozval na kávu. Poobede bol voľný program: niektorí bratia išli do Vatikánu, iní do Baziliky sv. Pavla za hradbami a tí zvyšní zostali „doma“.

V piatok ráno sme sa rozlúčili a vydali sme sa na cestu domov. Zastavili sme sa v Gubbio – v mestečku známom tým, že tu sv. František skrotil vlka. Najprv sme „nakukli“ do nášho kláštora a kostola, kde sme sa zúčastnili na svätej omši, ktorej predsedal páter Tomáš. Povedal peknú kázeň po taliansky. Čo sme nerozumeli, to sme si domysleli... Potom nás jeden miestny spolubrat previedol mestom. Okolo obeda sme opäť nasadli do auta a pokračovali v ceste.

text: tmv

foto: bratia minoriti