Bratislava

Ktosi Ťa volá

V sobotu, 7. februára, sa na Gymnáziu svätej Uršule v Bratislave uskutočnilo stretnutie zasvätených osôb s mladými.

Bohatý program začal o 9:15 svätou omšou, ktorú páter Ján Kušnír SVD obetoval za upevnenie rodín. Rodina je základnou bunkou spoločnosti, ktorá nevychováva len budúcich otcov a matky, ale aj budúcich duchovných otcov a duchovné matky. V kázni nás kapucín Miro Kulich vyzval, aby sme dôverovali Bohu ako Otcovi, ktorý sa o nás s láskou stará a chce, aby sme boli slobodní. Preto nás povzbudil, aby sme nemali strach rozhodnúť sa pre to, po čom túži naše srdce.

Ďalší program uvádzala už overená a známa moderátorská trojica: verbista Martin z Kysúc a dvaja minoriti: Josef z Moravy a Tomáš z Bratislavy. Blok svedectiev odštartovala sestra Ulrika OSU, ktorá nám porozprávala o svojej ceste k zasvätenému životu. Po nej sa k mikrofónu postavili manželia Tóthovci, ktorí svedčili o svojej manželskej láske a spomínali aj na to, ako sa to celé začalo. Nakoniec sa s príbehom svojho povolania podelil páter Ján Kušnír SVD a rozšíril ho aj o zážitky z pôsobenia v Mexiku. Každé svedectvo uviedla krátka scénka pripravená mladými z Bratislavskej animátorskej školy.

Napoludnie bol čas na obed (guláš) a trochu pohybu (telocvičňa sa premenila na tanečný parket).

Poobede sme sa rozdelili na dve skupiny. Prvá si vypočula prednášku pátra Kušníra o tom, ako rozoznať povolanie ku kňazstvu alebo zasvätenému životu. Druhá skupina sa vžila do úlohy módnych návrhárov a na módnej prehliadke nám následne predstavila najnovšiu kolekciu rehoľných habitov. Svoj sivý minoritský by som však nevymenil za žiaden z nich.

Celá akcia skončila opäť v kostole pri Pánovi – eucharistickou adoráciou. Hudobne ju sprevádzala Sima Martausová.

Ak cítiš rehoľné povolanie a nevieš, čo s tým, tak Ťa pozývam na ďalší ročník akcie „Ktosi Ťa volá“. Uskutoční sa vo februári 2016. Dovtedy môžeš sledovať stránku http://povolania.kbs.sk.

text: br. Tomáš M.

foto: sr. Mária Angela, OSU (uršulínka)