Bratislava

Magnificat na Kysuciach

Žilina, smer Kysucké Nové Mesto, Krásno nad Kysucou, pred Čadcou odbočiť doprava a ste v Oščadnici.

Dedinka má približne 5640 obyvateľov a rozprestiera sa pod masívom Veľkej Rače (1236 m n. m.) Je tu stále badať charakteristické prvky valašského a kopaničiarskeho osídlenia. Ako sa píše na webovej stránke obce: Chotáre, zárubky, šacúnky či pľace si zachovali svoje neopakovateľné čaro dodnes... Lokalitu pozná snáď každý lyžiar.

Tento malebný kút Slovenska je však zaujímavý nielen v zimnom období. Koncom júla (24.-27.) sem prišlo pookriať na tele i na duši (rozumej na duchovnú obnovu) spoločenstvo rodín pri farnosti sv. Františka v celkovom počte 12 rodín resp. 56 osôb + animátori a páter Tomáš. Po duchovnej obnove v minulom roku v Rodinkove v Belušských Slatinách tak bolo možné nadviazať na nedokončené témy a úvahy o Panne Márii a jej otvorenosti Božím zámerom. Kým sa skvelí animátori starali o program pre detských účastníkov, dospelí sa zatiaľ pod vedením pátra Tomáša zamýšľali nad Máriou, Bohorodičkou a Jej chválospevom „Magnificat“ - vyjadrením skúseností, ktoré mala s Bohom.

Vraví sa, že keď je telo sýte, aj duch je ochotnejší, a tak bol program spestrený spoločným večerným grilovaním a inými relaxačnými aktivitami. Prišli tak na scénu nielen opečená slanina a klobásky, ale aj grilované jabĺčka a dokonca sa objavila aj naozajstná indiánska fajka mieru z kmeňa Navajo.

Duchovnú obnovu sme zavŕšili spievaným Magnificat. Za všetko patrí vďaka nášmu Otcovi, ktorý sa postaral aj prostredníctvom p. Tomáša, animátorov, domácich (www.kamilka.sk) a všetkých, ktorí prišli tvoriť spoločenstvo.

text: M. Šimko, foto: M. Šimko, V. Lacková, V. Čiernik