Bratislava

P18 - stretnutie mladých v Prešove

V treťom najväčšom slovenskom meste – Prešove, sa v dňoch 26.-29. 7. 2018 konalo Národné stretnutie mládeže P18.

Začalo sa vo štvrtok 26. júla podvečer v prešovskej športovej hale impozantným vystúpením tanečníkov, tanečných skupín a rôznych umelcov, po ktorom nasledovala úvodná svätá omša celebrovaná košickým arcibiskupom Bernardom, na ktorej nás všetkých srdečne privítal.

Program P18-tky bol pestrý, každý deň sme sa mohli zúčastniť na svätej omši, raz to bola dokonca omša gréckokatolícka. Počas štyroch dní sme boli podľa veku rozdelení do viac ako sto skupiniek, v rámci ktorých sme mohli zdieľať spoločné zážitky a rozprávať sa o vopred určených témach, z ktorých mne najviac utkvela v pamäti jedna: „Aký je Tvoj vzťah s anjelom strážnym“.

Organizátori nás neprestali prekvapovať, či už to bolo piatkovým pôstnym obedom - bochníkom chleba, ktorý sme si mali rozdeliť vo dvojici alebo krížovou cestou pod šírim nebom v deň zatmenia mesiaca, sprevádzanou krátkymi videami natočenými na tému „voda“, predstavením knihy DOCAT, venovanej nám mladým pápežom Františkom, kávou či horúcou čokoládou v Rehoľnej kaviarni, popoludním angažovanosti, kedy mladí, rozdelení do skupiniek, pomáhali napríklad v domove dôchodcov, upratovali mesto alebo sa iným spôsobom zapájali do dobrovoľníckych aktivít. Dopoludňajší program nám vyplnili prednášky kňazov a biskupov, v nedeľu doobeda sa nám prihovoril aj pomocný biskup otec Haľko, nechýbali ani koncerty slovenských gospelových spevákov
a kapiel ako Rieka života, Espé či Simi Martausovej.

Mládež z Karlovky sa na P18-tke zúčastnila s bratmi minoritmi, alebo v rámci GIFR-y (františkánskej mládeže), ktorí boli aj v dave viac ako štyroch tisícok ľudí neprehliadnuteľní - ich farebné vlajky viali ponad hlavy nás všetkých.

Na konci programu, pred záverečnou omšou, nám organizátori oznámili tému tohtoročného Godzone Tour, ktorá znie: „Chceme viac?“ a predstavili hymnu Svetových dní mládeže 2019 v Paname – „Podľa Tvojich slov“ ( https://www.youtube.com/watch?v=haXFlJvfGrM).

Na každom kroku nás vyzývali, aby sme boli odvážni, aby sme sa nebáli vytrvať v boji za správne veci, nemali strach z ťažkých rozhodnutí, pretože spolu s Bohom všetko zvládneme. V rámci tejto odvahy nás pozvali, aby sme sa aj napriek zdanlivo ťažkej a zdĺhavej ceste pridali k tým, ktorí sa rozhodli putovať do Panamy v januári budúceho roka.

*Ak niekto váha, tu -> https://svetovednimladeze.sk/ si môže pozrieť bližšie informácie k SDM 2019.

Text: Emka; foto: Melánka, Zuzka, br. Martin