Levoča

Na prázdninách u minoritov bolo dobre

Skupinka mládežníkov dorazila aj tento rok do kláštora v Levoči.

Dychtiví po každodennej svätej omši a šľachtení prácou zniesli aj početné výlety za prírodnými a kultúrnymi krásami okolia.

 

Schádzať sme sa začali už v nedeľu večer, 9. júla. Prázdniny u minoritov, tak znel oficiálny názov uplynulého týždňa (ktorý je aj bližšie pravde), avšak ten neoficiálny, Pracovný tábor, sa nám páčil viac, a tak aj WhatsAppová skupina, slúžiaca na komunikáciu, niesla toto meno.

Každý deň začínal svojím vrcholom, svätou omšou v Kostole Svätého Ducha o 7:00. Nasledovali modlitby v kláštornej kaplnke a vypočutie modlitieb škvŕkajúcich žalúdkov v podobe raňajok. Dopoludnie práca, popoludní výlet – taká bola základná schéma, ktorá podliehala spravodlivej modifikácii. Preto sme celý utorok boli na túre v Tatrách a v piatok sme zas vytrvalo maľovali bratom na cintoríne kovový plot.

Niektorí chlapci nadviazali na minuloročnú robotu. Opäť na nich čakalo brúsenie a maľovanie okien. Dievčatá v prvý deň pomáhali s prípravou balíčkov pre účastníkov Svetového stretnutia mládeže v Lisabone. Aj bohatá mikroflóra kláštorných a kostolných kobercov sa musela porúčať pracovnému nasadeniu mládeže, ktorá tak chcela obrazne vyjadriť svoju túžbu po čistote srdca.

Pózovali sme nad priepasťou, hladkali sme sysle, zjedli sme zlomok obrovského množstva segedínu, niektorí podľahli ťažko zdôvodniteľným záchvatom smiechu. Bol to dobrý týždeň. Ďakujeme zaň aj našim levočským dobrodincom a skvelým kuchárkam - pani Milke a sestrám Bernadete a Miriam. Nech Pán odmení Vašu nezištnú lásku.

text: Peter Pikulík, OFMConv; foto: účastníci Prázdnin u minoritov