Levoča

24. celoslovenské sympózium KOČ

Aj tohto roku sa konalo v Levoči Celoslovenské sympózium Kruciáty oslobodenia človeka (KOČ). Miestna stanica KOČ ho pripravila už po 24.-krát.

Téma podujatia znela – obludnosť závislostí a spoluzávislostí a ich následky. V úvode  sa účastníci podujatia zišli v minoritskom Kostole Sv. Ducha. V homílii počas svätej omše sa im prihovoril kňaz Marián Kuffa z Inštitútu Krista Veľkňaza v Žakovciach. V súvislosti s témou sympózia a aj na základe vlastných skúseností s prácou medzi ľuďmi na okraji, vysvetlil, prečo sa z človeka stáva závislý alebo bezdomovec. Bezdomovcom sa podľa neho človek stane preto, že si vyberá to, čo sa mu ponúka – či už ide o alkohol, drogy, hracie automaty alebo iné lákadlá. „Nemožno sa potom čudovať, že sa človek veľmi ľahko stane otrokom a závislým. Ale podstatné je to, čo chce Boh. Tým najdôležitejším je to jediné slovo – fiat, ktorým Panna Mária predbehla všetkých pápežov, biskupov, kňazov a rehoľníkov. Všetkých nás týmto slovom tromfla. Keď nepovieš vo svojom živote – nech sa stane Božia vôľa – nepohneš sa ďalej,“ skonštatoval otec Marián.

Program pokračoval prednáškou otca Mariána Kuffu. Pripomenul, čo je úlohou a poslaním otca a matky v rodine. Viackrát zdôraznil, že otec je hlavou rodiny a matka jej srdcom podľa vzoru Svätej rodiny.  Podľa slov otca Mariána má byť otec ten, kto vedie, vychováva a vyučuje a matkina úloha je najmä v jej materskom poslaní, ktoré dostala od Boha. Poukázal však aj na rozmer duchovného materstva, podporeného modlitbou. Napokon vydal osobné svedectvo o tom, ako vstúpila do ich rodiny závislosť otca. S vďačnosťou dodal, že celý život ho sprevádza modlitba k Panne Márii a tiež k Duchu Svätému, ktorú mu vštepila jeho starostlivá matka. V závere podčiarkol silu ruženca, sviatostného života a oddanej úcty a dôvery k Božej Matke.

 V popoludňajšej prednáške sa psychológ Tomáš Juričkov venoval téme spoluzávislosti. „Jednou z jej základných charakteristík je výrazné sebazapieranie sa. Totiž človek, ktorý je pri závislom a snaží sa mu pomôcť, tak veľmi často zabudne na svoje potreby. Dostane sa do tzv. slúžiacej úlohy, ktorá však nemusí pomáhať tomu závislému. Spoluzávislý veľmi často preberá zodpovednosť aj emočnú ťarchu prežívania a veľmi veľa negatívnych pocitov zažíva pri závislom človeku.“ Psychológ ďalej vysvetlil, čo môže byť dôsledkom takéhoto konania. „Môže ísť o depresie, úzkosti, stratu zmyslu života.“ V extrémnych prípadoch môže spoluzávislosť viesť k vážnym psychickým problémom. Odborník zdôraznil, že najviac ohrozenými spoluzávislými sú deti. Pri uzdravení rodiny so závislým vyzdvihol dôležité miesto vzájomnej komunikácie medzi členmi domácností, ako aj rodinnej terapie s psychiatrom či psychológom. Nemenej dôležité je taktiež rozšírenie vedomostí o závislostiach. „Toto všetko veľmi pomáha pri lepšom porozumení závislému človeku,“ dodal.

Posledná časť programu prebiehala na Mariánskej hore, kde sa prítomní pomodlili pobožnosť krížovej cesty za oslobodenie národa. Podujatie sa zavŕšilo v bazilike minor krátkou adoráciou Najsvätejšej sviatosti, pri ktorej zazneli aj vďaky za spoločenstvo Kruciáty a za dielo, ktoré cez neho koná Pán.

A aké pohnútky priviedli účastníkov na sympózium?  „Som všeobecný lekár na dôchodku. Mojou srdcovou záležitosťou je zápas o mladých, ktorí prepadli alkoholu. V mojom okolí si totiž už dlhodobo všímam, že pitie mládeže je rozšírené najmä počas piatkov. Bohužiaľ, takto to je aj kdekoľvek inde. Preto som sa rozhodol prísť na sympózium, aby som sa dozvedel, ako by sa dalo lepšie a efektívnejšie podporiť tento boj,“ povedal Boris. Vlasta abstinuje od alkoholu deväť rokov. „To, že som vstúpila do Kruciáty, pre mňa znamená nový život. Chodím na tieto sympóziá pravidelne. Stretávam sa tu s priateľmi zo spoločenstva. Sympózium je pre mňa aj duchovným zážitkom. Zdieľam tu s ostatnými vieru, ale aj starosti, radosti a problémy.“ A napokon kňaz Dušan pripája: „Sympatizujem s Kruciátou už dlhé roky. Nedávno som sa stal jej členom. Som tu na sympóziu, kde mám možnosť byť takto v centre diania a zápasu za závislých a poslúžiť tu ako kňaz a v technickej oblasti.“

text: Pavol Kall; foto: archív KOČ