Levoča

Levoča: Vydarený živý betlehem

1-1534297 759977980683215 1282393065 nPravidelne, vždy na prvý sviatok vianočný, kroky mnohých Levočanov smerujú na nádvorie kláštora minoritov – zhliadnuť živý betlehem.
Pravidelne, vždy na prvý sviatok vianočný, kroky mnohých Levočanov smerujú na nádvorie kláštora minoritov – zhliadnuť živý betlehem. Je už tomu viac rokov, čo páter Michal Ledecký, vtedy ešte bohoslovec, navrhol pripraviť predstavenie, ktoré by, podľa starej františkánskej tradície, priblížilo ľuďom chvíle narodenia Spasiteľa. Svätú rodinu v takomto betleheme obkolesujú nielen anjeli, pastieri či traja králi od Východu, ale aj živé zvieratká, z ktorých prítomnosti majú prirodzene najväčšiu radosť deti.

Prípravu živého betlehema v Levoči v posledných rokoch prevzala na seba skupina mladých veriacich, ktorí si hovoria Spoločenstvo Pavol. Okrem ľudových koledníkov, v bohatom programe vystúpili zbor Musica Camerata, či scénické divadlo s názvom ŽIVOTný KoloBEH. Technicky podujatie zabezpečovali klienti resocializačného zariadenia Útulok sv. Františka v Levoči. Podávala sa kapustnica, domáce perníky, koláče a pečený čaj.

Foto: spoločenstvo Pavol, text: tl
.


.

.
.