Bratislava

Vianoce v Karlovej Vsi

Ponúkame poohliadnutie na Vianoce, ako sme ich prežívali v Karlovej Vsi.

Prvý vianočný darček sme dostali trochu v predstihu – už vo štvrtok 20. decembra – nový stolný futbal. Večer si ho vyskúšala mládež a na druhý deň deti z našej cirkevnej školy. Keďže štedrý deň pripadol na pondelok, predvianočná spoveď bola od štvrtku do soboty, no v nedeľu ako zvyčajne sme spovedali tiežJ

Na sobotu bolo plánované stavanie „betlehemských šopiek“ na námestí, no doobeda pršalo, a tak sme po obede stihli len tú väčšiu. Menšia ostala na pondelok, ako aj posledný nácvik Živého betlehema, vešanie hviezdy na kostolnú vežu a upratovanie kostola bratmi, keďže bolo ťažké očakávať, že na štedrý deň prídu upratovať ženy. S Božou pomocou sme tento naozaj Štedrý deň zvládli v pohode, pri večeri so spevom kolied a samozrejme aj s darčekmi.

Polnočné sv. omše boli ako zvyčajne - u sv. Michala o 22:00; u sv. Františka o 24:00 – farský zbor a množstvo ľudí vytvorili krásnu vianočnú atmosféru. Detskú sv. omšu v Deň narodenia Pána vysielala v priamom prenose TV LUX. Po nej na námestí nasledoval Živý betlehem. Aj keď pršalo, deťom sa páčilo J Sv. omšu o 11:30 opäť skrášlil farský zbor.

Aj na Štefana detskú sv. omšu v priamom prenose vysielala TV Lux. Po nej nasledovalo prenášanie „betlehemskej šopky“ z námestia pred kostol. Chvála Pánu Bohu nepršalo.  Chlapi sa zorganizovali sami, stačilo ich v závere sv. omše vyzvať. Po obede šli deti a mládež ohlasovať Dobru novinu. Prihlásilo sa 21 rodín, čo síce bolo viac ako tomu bývalo v minulosti, no možno nabudúce bude väčší záujem.

V sobotu 29. decembra skupinka mladých spolu s br. Petrom a br. Martinom absolvovala výlet do Terchovej. Dvaja sa lyžovali, ostaní pešo vyšliapali ku chate pri hornej stanici lanovky vo Vrátnej doline. Počasie hore poznačila hmla a fujavica. Malo to svoje čaro i keď naše predstavy boli trochu iné.

Na Silvestra, v predvečer sviatku Panny Márie - Bohorodičky br. Peter predniesol správu o farnosti v končiacom sa kalendárnom roku. Po sv. omši sme pred vystavenou Najsvätejšou sviatosťou poďakovali Pánu Bohu za všetky dobrodenia. Pred Sviatosťou sme sa zišli aj tesne pred polnocou. Nový rok sme privítali modlitbou.

Od 1. do 5. januára 18 miništranti spolu s br. Rafaelom, Petrom a Martinom absolvovali výlet do Spišského Štvrtku. Hoci sa vo Štvrtku jedno auto pokazilo, zvládli lyžovačku na Levočskej doline, túru v Slovenskom raji, ako aj túru s lyžami zo Smokovca na Zbojnícku chatu (pôvodný zámer bol dôjsť na Skalnaté pleso, čo sa nepodarilo pre hlboký sneh a nevyšliapaný chodník). Do Bratislavy museli niektorí cestovať vlakom, nepokazené auto odviezlo lyžiarsku výstroj a veci pre 17 ľudí. Zvládli sme toJ

13. januára sa skončilo Vianočné obdobie. V sobotu 19. sme odložili vonkajší betlehem a zložili hviezdu z kostolnej veže. Vianočná výzdoba v kostoloch ostáva do Hromníc, aby nám pripomínala Božiu Lásku darovanú svetu.

Text: br. Martin; foto: archív OFMConv.